Taani kanalihast leiti multiresistentne bakter

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Taanis kontrolliti müügil olevat kanaliha ja sellest leiti multiresistentne ESBL bakter.

Seda bakterit leiti nii Taanis kasvatatud kanade lihast kui välismaalt sisse veetud kanalihast, edastab Helsingin Sanomat.

Taanis toiduainete turvalisust kontrolliva ameti Danmap raporti kohaselt saab multiresistentset bakterit hävitada toortoitu korralikult keetes, praadides või aurutades.

Asjatundjate sõnul on ESBL bakterid väga ohtlikud, kuna neile ei mõju kefalosporiin, mida kasutatakse väga raskete põletike ja koekahjustuste raviks.

Peaaegu mitte ükski penitsilliinravim ei mõju ESBL bakterinakkuse puhul. Samuti on need bakterid antibiootikumiresistentsed.

ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase – laiendatud toimespektriga beetalaktamaas) on mõnede bakterite poolt toodetav valk. Selliste bakterite tekitatud haiguste korral antibiootikumid ja mitmed muud ravimid ei ole efektiivsed ning selle tõttu võib haigus kulgeda raskemalt ning ravi kesta kauem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles