Moskva kuulutas Valgevene valimised vabaks ja avatuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häälte lugemine Minski valimisjaoskonnas.
Häälte lugemine Minski valimisjaoskonnas. Foto: SCANPIX

Venemaa ütles täna, et nädalavahetusel Valgevenes toimunud üldvalimised viidi läbi vabal ja avatud moel, ning taunis Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) juhitud vaatlejate kriitikat, nimetades seda politiseerituks.

«Me oleme veendunud, et Valgevene kodanikud said teha teadliku valiku,» teatas Vene välisministeerium.

Mandaati ei võitnud ükski opositsiooni esindaja. President Aleksandr Lukašenka vastased naeruvääristasid hääletust, mille osalusprotsenti kunstlikult suureks puhuti.

Valgevene keskvalimiskomisjon teatas, et valimistel osales 74,2 protsenti, ent opositsiooni sõnul võis tegelik osalus küündida pelgalt pooleni sellest numbrist.

President Aleksandr Lukašenka vastased naeruvääristasid hääletust, mille osalusprotsenti kunstlikult suureks puhuti.

Valimiste vaatlemises osalesid ka Venemaa ja erinevate SRÜ riikide vaatlejad.

«Nende hinnangu kohaselt toimusid need valimised vabas, avatud ja rahulikus õhkkonnas, suure valimisaktiivsusega,» kuulutatakse Vene välisministeeriumi avalduses.

OSCE juhitavad rahvusvahelised vaatlejad avaldasid eile valimisi hukka mõistva hinnangu, öeldes, et need polnud vabad, erapooletud ega võistluslikud.

Venemaa välisministeerium süüdistas OSCE demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste bürood (ODIHR) hinnangu avaldamises, «milles on ülekaalus politiseeritud lähenemine».

Ministeeriumi väitel toonitab arvamuste lahknemine taas kord vajadust ühtlustada valimiste vaatlemise reeglistikku OSCE liikmesriikides.

OSCE vaatlejad osutasid Moskva pahameeleks, et Venemaa enda märtsikuised presidendivalimised olid kallutatud president Vladimir Putini kasuks ning neid määrisid protseduurilised rikkumised.

Valgevene oli esimene riik, mida Putin pärast ametissevannutamist maikuus väisas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles