Venemaa ja Soome vahel lõõmab tüli lastekasvatuse teemadel

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mossitav tüdruk koos teda noomiva täiskasvanuga.
Mossitav tüdruk koos teda noomiva täiskasvanuga. Foto: SCANPIX

Venemaal puhkenud kõmu Vantaas Vene päritolu naiselt nelja lapse äravõtmise teemadel sai eile juurde uusi nüansse.

Lasteombudsman  Pavel Astahhov väitis, et Soome president Sauli Niinistö toetab ideed moodustada Soome-Vene lastekomisjon. RIA Novosti teatas seejärel, et Soome on juba saatnud nimekirja inimestest, kes võiks sinna kuuluda.

Soome presidendikantseleist kinnitati aga Helsingin Sanomatele, et Astahovi jutt paika ei pea.

Venemaa on juba ammu tahtnud moodustada komisjoni, mis hakkaks lahendama segaperede hooldustülisid ja laste sotsiaaltöötajate hoole alla võtmisest tekkinud probleeme.

Soome ei kavatse luua kahe riigi kaebustekomisjoni, et kohandada Soome seadusi.

Astahhovi oletatavalt tahtmatu vääritimõistmine põhineb ilmselt president Niinistö väljaütlemisel, mida kajastas eilne Ilta-Sanomat. Riigipea sõnul on Soome teinud ettepaneku, et ametnikud teeksid võimalikult kaugeleulatuvat koostööd. «Just eelmisel nädalal enne selle kõmu lahvatamist saadeti Soomesrt Vene ametnikele niisugune kontaktisikutega nimekiri,» jätkas riigipea.    

Astahhov on tegutsenud väga aktiivselt pärast eelmist laupäeva, kui sotsiaaltöötajad võtsid Vantaas elavalt perelt oma hoole alla neli väikest last ja see leidis laialdast kajastust Vene meedias.

Muu hulgas on Astahhov kritiseerinud ka karmilt Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi (STM). Ombudsmani väitel on ministeeriumi koduleheküljel kirjas, et Venemaa ärgitab lapsi karistama.   

Vantaas aset leidnud intsidenti sekkus ka Vene suursaatkond, paludes juhtunu kohta lisateavet, vahendas yle.fi.

Sotsiaaltöötajad võtsid venelannalt Anastassija Zagorodnjajalt ära neli last (6-aastase tüdruku, 2-aastased kaksikud ja vastsündinud poisikese).

Venemaa meedia väitel on kõige taga tõsiasi, et 6-aastane Veronika oli koolis rääkinud, et isa andis talle laksu vastu tagumikku.    

Kõik neli last on Soome kodanikud. Venemaa passi omab neist ainult Veronika. Nende emal on nii Soome kui Vene pass. Täna kirjutas RIA Novosti, et naine püüab kõigile lastele ka Vene kodakondsuse vormistada.

Vantaa pereteenuste juhataja Anna Cantell-Forsbom ütles, et Vene suursaatkond palus niisugust informatsiooni, mida neile ei saa edastada. Vastavalt kehtivatele seadustele ei saa ametnikud isegi avaldada seda, kas mingi pere on lastekaitsetöötajate hoole all või mitte.

Rahvastikuliidu ekspert Anita Novitsky kinnitas YLE uudistele, et laps võetakse ema juurest ära üksnes väga tõsistel põhjustel. Näiteks on laps kodus ohus kas vanemate saamatuse, füüsilise ohu või hooldamise unarusse jätmise tõttu.

Novitsky ei pea võimalikuks, et lapsed lahutati emast üksnes tagumikule antud laksu tõttu. Tema arvates saab sotsiaaltöötajate nii kiiret tegutsemist põhjendada üksnes sellega, et laps räägib korduvalt kodusest füüsilisest ohust ja tema vanemad pole huvitatud koostööst ametnikega.

Novitsky meenutas tõsiasja, et kuna sotsiaaltöötajaid seob vaikimiskohustus, siis avalikkusele midagi ei kommenteerita.

Soome ja Venemaa vahel on varasematel aastatel olnud mitmeid väikeste lastega seotud juhtumeid, mis on jõudnud meediasse. Seni on need põhiliselt puudutanud peresid, kus ema ja isa on erineva riigi kodanikud ning nende vahel on puhkenud tüli lapse hooldusõigusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles