Kataloonia korraldab 27. septembril ennetähtaegsed valimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katalonnia lipp
Katalonnia lipp Foto: SCANPIX

Hispaania autonoomse piirkonna Kataloonia president allkirjastas esmaspäeval määruse, mille kohaselt korraldatakse 27. septembril ennetähtaegsed kohalikud parlamendivalimised.

Artur Mas ei viidanud oma määruses Kataloonia iseseisvuspüüdlustele.

Ta on aga öelnud, et kui lahkulöömist toetavad parteid võidavad Kataloonia parlamendis enamuse, siis on eesmärk pooleteise aastaga Hispaaniast eralduda.

«Poliitiliselt ei ole need tavalised valimised, poliitiliselt on see rahvahääletus Kataloonia vabaduse ja suveräänsuse üle,» sõnas Mas eelmisel nädalal.

Hispaania konservatiivne keskvalitsus on ägedalt vastu ideele, et Kataloonia valimisi võib tõlgendada iseseisvusreferendumina.

Asepeaminister Soraya Saenz de Santamaria ütles, et põhiseaduse alusel saab tegemist olla ainult Kataloonia uue parlamendi valimisega.

«Regionaalvalimistel valitakse seadusandjad regionaalparlamenti, kes omakorda valivad regiooni presidendi. See on see, mida kodanikud otsustavad selle hääletusega ja ei midagi enamat,» ütles Saenz de Santamarina esmaspäeval pressikonverentsil.

Kataloonias on Hispaaniast lahkulöömist toetavaid jõude nõrgendanud poliitiline sisevõitlus ning selliste populistlike parteide nagu vasakäärmuslik Podemos esiletõus, mis on keskendunud rohkem sotsiaalsetele ja majandusküsimustele.

Juulis aga heitsid Kataloonia iseseisvusmeelsed erakonnad erimeelsused kõrvale ning lubasid kandideerida ühtsena regionaalvalimistel, andes uut hoogu oma liikumisele.

12. juulil avaldatud arvamusuuringu tulemuste kohaselt peaksid kolm iseseisvusmeelset erakonda saama 135-kohalises Kataloonia parlamendis 68-72 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles