Korruptsioonis süüdi mõistetud senaator pääses lõa otsast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korruptsioonis süüdi mõistetud endine Alaska senaator Ted Stevens andmas pressikonverentsi pärast seda, kui võimud otsustasid protsessilt taanduda ja palusid kohtu otsuse tühistada.
Korruptsioonis süüdi mõistetud endine Alaska senaator Ted Stevens andmas pressikonverentsi pärast seda, kui võimud otsustasid protsessilt taanduda ja palusid kohtu otsuse tühistada. Foto: AFP / Scanpix

USA justiitsministeeriumi teatel taandub riik protseduurireeglite rikkumise tõttu endise Alaska senaatori Ted Stevensi korruptsiooniprotsessilt, ehkki alles sügisel jäi USA ajaloo pikima staažiga vabariiklasest senaator kohtus kaotajaks.


Stevens mõisteti oktoobri lõpus, vaid mõned päevad enne presidendi- ja kongressivalimisi, süüdi seitsmes erinevas korruptsioonipunktis, misjärel kaotas ta üle noatera ka oma senaatorikoha senisele Anchorage'i linnapeale, demokraat Mark Begichile, vahendas AFP.

85-aastane veteranpoliitik oli kohtu tookordse hinnangu kohaselt valetanud kingituste ja tasuta koduremontide kohta, mida ta sai ühe naftakompanii kulul. Nüüd aga leiavad justiitsministeeriumi ametnikud, et see otsus tuleb tühistada.

Prokurörid olid nimelt protsessi ajal läbi lasknud rea eksimusi, neist olulisimana selle, et kohtus tõendina kasutatud senaatori ülestunnistustest, mis erinesid hiljem vande all antud vastustest, polnud esitatud vajalikke materjale.

BBC vahendas, et eksimusi teinud inimesed on juhtumi juurest kõrvaldatud ning pandud uurimise alla. Stevens väitis juba varem, et süüdistajad varjasid tema kaitsjate eest tõendeid, samuti üht tunnistajat, keda oleks pidanud ristküsitlema.

«Pärast hoolikat kaalumist jõudsin ma järeldusele... teatud informatsiooni oleks tulnud kaitsemeeskonnale protsessil kasutamiseks esitada,» kinnitas nüüd ka USA uus justiitsminister Eric Holder, kes lisas, et «õigusmõistmise huvides tuleb süüdistus tühistada ja uue protsessiga mitte edasi minna.»

Stevens valiti esimest korda Kongressi ülemkotta juba 1968. aastal. Täna esitab justiitsministeerium ametliku palve tema süüdimõistmise ümbervaatamiseks ning ilmselt kohtunik kiidab selle ka heaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles