Hiinas hukati kaks olümpiaterroristi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähetuntud Hiina islamistlik rühmitus Turkestani Islamistlik Partei (TIP) ähvardas olümpiamänge terrorirünnakutega.
Vähetuntud Hiina islamistlik rühmitus Turkestani Islamistlik Partei (TIP) ähvardas olümpiamänge terrorirünnakutega. Foto: AFP / Scanpix

Hiinas hukati kaks islamimässulist, kes korraldasid neli päeva enne olümpiamängude avamist Xinjiangi provintsis ohvriterohke terrorirünnaku.


Hiina riikliku uudisteagentuuri Xinhua teatel tapsid 34-aastane Abdurahman Azat ja 29-aastane Kurbanjan Hemit augustis Hiina loodeosas asuvas Kashgari linnas 17 politseinikku, viga sai veel 15 korravalvurit, vahendas Reuters.

Kohtu otsuse kohaselt oli tegemist terrorirünnakuga, mille eesmärk oli olümpiamängude saboteerimine. Kohus mõistis mehed süüdi ka ebaseaduslike relvade, laskemoona ja lõhkeaine omamises.

Xinjiang on koduks iseseisva islamiriigi moodustamist taotlevatele turgi keelterühma kuuluvatele uiguuri võitlejatele, keda Hiina keskvõimud süüdistavad koostöös terrorivõrgustikuga Al-Qaeda.

Uiguurid on Hiina üks suuremaid rahvusvähemusi, kes elavad riigi loodeosas ja on usutunnistuselt muhameedlased. Hiina vallutas türgi-tatari hõimudega asustatud alad 18. sajandil, kuid uiguuri rahvuslased nõuavad Hiinast eraldumist ja sõltumatu Ida-Turkestani riigi moodustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles