Põhja-Korea: satelliidi orbiidile saatmine õnnestus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea kinnitas kaugmaaraketti edukat katsetamist, öeldes, et satelliidi orbiidile saatmine õnnestus, edastas riiklik Keskuudisteagentuur (KCNA) täna.

«Kwangmyongsong-3 nime kandva satelliidi teise versiooni start 12. detsembril Sohae kosmosejaamast oli edukas,» teatas KCNA.

«Satelliit sisenes kavakohaselt orbiidile,» öeldi agentuurist.

Suurbritannia taunis kolmapäeval Põhja-Korea raketikatsetust ning lubas riigis resideeruva Pyongyangi suursaadiku aru andma kutsuda.

«Mõistan Põhja-Korea satelliidistardi jõuliselt hukka, taunin seda, et Pyongyang on otsustanud oma inimeste elujärje parandamise asemel hoopis selle katsetuse prioriteediks seada,» ütles Briti välisminister William Hague.

Hague'i sõnul rikkus stalinistlik riik raketikatsetuse läbiviimisega ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone nr. 1718 ja 1874.

«On oluline, et Põhja-Korea hoiduks edasistest provokatsioonidest ning astuks konstruktiivseid samme tuumaprogrammist loobumiseks ning Korea poolsaarel kestva rahu ja stabiilsuse saavutamiseks,» lisas välisminister.

Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap vahendas Souli sõjaväeametnike sõnu, mille kohaselt Põhja-Korea kaugmaaraketi katsetus õnnestus, kõik kolmeastmelise raketi järgud töötasid kavandatult.

«Raketiastmed langesid ära vastavalt sellele, kuidas Pyongyang oli kavandanud, paistab, et raketikatsetus õnnestus,» tsiteeris agentuur Lõuna-Korea sõjaväeallikat.

Jaapan teatas ´täna, et äsjatoimunud Põhja-Korea raketikatsetus on lubamatu ja seda ei ole võimalik taluda.

«On äärmiselt kahetsusväärne, et Põhja-Korea viis raketikatsetuse vaatamata meie üleskutsetele vaoshoitust ilmutada siiski läbi, Jaapan ei saa seda lubada, me avaldame Pyongyangile jõulist protesti,» ütles valitsuse pressiesindaja Osamu Fujimura.

Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap teatel startis rakett Sohae raketipolügoonilt kohaliku aja järgi kell 9.51 (Eesti aja järgi 02.51 ööl vastu kolmapäeva) ning selle avastasid viivitamatult Souli sõjaväealused Kollases meres.

Jaapani valitsuse sõnul ületas rakett Okinawa saarestiku 10 minutit pärast starti, Tokyo raketti segada ei püüdnud. Riik oli eelnevalt positsioonidele paigutanud raketitõrjesüsteemid, et rakett kinni püüda, kui see peaks ähvardama riigi territooriumile langeda.

Ühendriigid olid samuti oma Vaikse ookeani laevastiku raketitõrjesüsteemidega varustatud alused valmis seadnud.

Yonhapi teatel eemaldus kolmeastmelise raketi esimene osa kavandatud ajal ning kukkus Lõuna-Korea kagurannikust piisavalt kaugele vette.

Lõuna-Korea president Lee Myung-Bak kutsus raketikatsetuste järelmite arutamiseks Soulis kokku Riikliku Julgeolekunõukogu erakorralise kohtumise.

Raketikatsetus järgnes Lõuna-Korea meedia väidetele ja USA ekspertide läbiviidud satelliidifotode analüüsile, mille kohaselt viidi rakett stardiplatvormilt tehniliste probleemide eemaldamiseks minema.

Pyongyang oli varem teatanud, et viib katsetuse läbi ajavahemikul 10.-22. detsembrini, kuid pikendas seda perioodi esmaspäeval nädala võrra.

Viimati katsetas stalinistlik riik kolmeastmelist Unha-3 raketti aprillis, kuid toona plahvatas rakett peatselt pärast starti.

Õnnestunud raketikatsetus viib riiki tuumapead kanda võiva kontinentidevahelise ballistilise raketi (ICBM) loomisele lähemale. Riigi tuumaprogramm on rahvusvahelisele kogukonnale aastaid meelehärmi valmistanud.

Washington ja tema liitlased pidasid Pyongyangi kava varjatud ballistilise raketi katsetuseks. Stalinistliku riigi sõnul oli selle eesmärk satelliit orbiidile saata.

Niisugune raketikatsetus rikub Pyongyangi 2006. ja 2009. aasta tuumakatsetuste järel vastu võetud ÜRO resolutsioone.

2006. aastal kehtestas ÜRO Julgeolekunõukogu Põhja-Koreale relvaembargo ning keelu sellele tuumarelvade ja ballistiliste rakettide valmistamiseks vajalikke materjale müüa.

2009. aastal kehtestas Julgeolekunõukogu riigi relvaekspordile ülemaailmse keelu ning andis kõikidele riikidele korralduse läbi otsida laevu, mille lasti hulgas kahtlustatakse olevat Põhja-Korea relvasaadetisi.

Nii ÜRO, Euroopa Liit (EL), USA, Lõuna-Korea, Jaapan kui ka Venemaa nõudsid Pyongyangilt raketikatsetusest loobumist. Tõenäoliselt ootavad nüüd stalinistlikku riiki ees täiendavad sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles