Obama on piinamispiltide avaldamise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Barack Obama teatas eile, et ta on vastu plaanile avalikustada fotod terrorismis kahtlustatute piinamisest Ühendriikides, kuna see võib panna ohtu USA väed maailmas, vahendas uudisteagentuur Reuters.


See otsus oli löök liberaalidele, kes lootsid pilte näha osana Bushi ajastu ametnike tegude paljastamises, mis puhastaks USA mainet välismaal.

Veel eelmisel kuul ütles USA valitsus, et ei hakka otsima vastumeetmeid kohtuotsusele pildid 28. mail avalikustada, kuna selleks pole erilisi juriidilisi võimalusi.

Obama muutis aga meelt, kui sõjaväejuhid ja paljud Kongressi liikmed avaldasid oma muret, et fotod võivad suurendada vägivalda USA vägede vastu Iraagis ja Afganistanis.

Obama kaitses oma otsust, öeldes, et fotode avaldamine ei annaks mingit lisaväärtust  arusaamisele sellest, mis terrorismis kahtlustatute piinamise ajal tegelikult toimus. «Ausalt öeldes, ma usun, oleks nende avalikustamise kõige otsesem tulemus Ameerika-vastasuse õhutamine ja meie vägede ohtu seadmine,» ütles Obama ajakirjanikele.

Valge Maja esindaja Robert Gibbs kinnitas, et valitsus otsib ilmselt võimalust piltide avaldamine kohtulikult keelata.

Ameerika kodanikuõiguste ühendus, mis pooldab fotode avaldamist, oli otsuse peale vihane ja väitis, et see muudab naljanumbriks Obama valimiskampaania-aegse lubaduse valitsemise läbipaistvusest. Inimõiguste organisatsioon Amnesty International kinnitas samuti, et on pettunud.

USA kaitseminister Robert Gates kinnitas aga, et toetab piltide mitteavaldamist, mille aluseks on USA kindralite David McKiernani ja Ray Odierno kahtlused, et need pildid võivad maksta ameeriklaste elusid. «Mulle sellest piisas,» ütles Gates.

Aprillist alates tekitab Washingtonis pingeid Obama otsus avalikustada Bushi valitsusaja dokumendid, mis kirjeldasid karmide ülekuulamisviiside kasutamist Luure Keskagentuuri (CIA) poolt terrorivastases sõjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles