Türgi võtab keemiarelva kasutamise kahtluses Süüria põgenikelt vereproove

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastatud Süüria põgenikud Türgi Hatay provintsis traumajärgses hoolekandekeskuses.
Vigastatud Süüria põgenikud Türgi Hatay provintsis traumajärgses hoolekandekeskuses. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi välisminister teatas täna, et võimud võtavad haavatud Süüria sõjapõgenikelt vereanalüüse, tegemas kindlaks, kas nad võivad olla kokku puutunud keemiarelvaga.


«Me jätkame iga Türki põgenenud vigastatud süürlase testimist,» ütles välisminister Ahmet Davutoğlu Ankaras, kirjutab AFP.

Ministri sõnul vajavad enam kui tosin analüüsi edasist uurimist, ent ei täpsustanud midagi rohkemat

«Uuringud jätkuvad. Me avaldame tulemused kohe kui need on selgunud,» sõnas ta.


Türgi uudistekanali NTV andmetel võtab peaminister Recep Tayyip Erdogan 16. mail Washingtoni külastades kaasa mitmeid Süüria põgenike vereproove.

Ministri sõnutsi asus Ankara probleemile tähelepanu juhtima niipea, kui ilmnesid kahtlused keemiarelva kasutamisest Süürias.

Anatolia uudisteagentuuri teatel on Türgi võimud loonud piirilinnas Sanliurfas asuva põgenikelaagri juurde ettevaatusabinõuna saasteainetega tegelemise keskuse.

Ministri sõnul viidi teste läbi juba ülestõusu algusaegadel ning nende eesmärgiks on kindlustada, et keegi ei julgeks kasutada keemiarelva.

Lääneriigid on tunnistanud süvenevaid kartusi keemiarelva kasutamise suhtes Süüria konfliktis president Bashar al-Assadi ja ülestõusnute vahel.

ÜRO uurija Carla del Ponte teatas pühapäeval, et tunnistuste põhjal on võimalik närvigaasi sariini kasutamine Süüria mässuliste poolt, ent keemiarelva kasutamist uuriv komisjon seda ei kinnitanud.

Davutoğlu sõnul pole tõendeid, et ülestõusnud oleks keemiarelva kasutanud ning hoiatas katsete eest õigustada praeguse Süüria võimu tegutsemist.

Ankada toetab Assadi režiimi vastu võitlevaid mässulisi ning on võtnud vastu ligi 400 000 põgenikku ning valitsusvägedest deserteerinut. Türgi on korduvalt manitsenud rahvusvahelist kogukonda süveneva kriisi suhtes midagi ette võtma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles