Mousavi toetajad loobivad politseinikke kividega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani märulipolitsei ründamas täna meeleavaldajaid Teheranis siseministeeriumi lähedal.
Iraani märulipolitsei ründamas täna meeleavaldajaid Teheranis siseministeeriumi lähedal. Foto: AP / Scanpix

Tuhanded Iraani valimistel kaotanud presidendikandidaadi Mir Hossein Mousavi poolehoidjad tulid täna Teherani tänavatele valimistulemuste vastu meelt avaldama.


Iraani pealinna tänavatele kogunenud rahva hulgast kõlasid hüüded «Maha diktaator!» ja «Surm diktaatorile!». Politseinike suunas visati kive, korrakaitsjad ründasid meeleavaldajaid kumminuiadega, teatas AFP korrespondent.

Rahvas protestis valimistulemuste vastu, mis andsid suure võidu ja uue nelja-aastase ametiaja praegusele riigipeale Mahmoud Ahmadinejadile. Lõplikud valimistulemused näitasid Ahmadinejadile ligi 63-protsendist ja ekspeaminister Mousavile ligi 34-protsendist toetust valijaskonna seas.

Mousavi, üks kolmest Ahmadinejadi rivaalist valimistel, kuulutas end eile hilisõhtul valimiste võitjaks ning teatas täna pärast tulemuste avaldamist, et protestib mitmete jultunud valimisrikkumiste vastu, mille abil asub Iraan tema sõnul türannia teele.

Ka valimistel viimaseks jäänud reformimeelne kandidaat Mehdi Karroubi ütles, et tulemus on kehtetu ja mitteaktsepteeritav.

Iraani vaimne liider ajatolla Ali Khamenei aga nimetas Ahmadinejadi võitu tõeliseks pidupäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles