Olukord Ürümqis on pärast kahe uiguuri mahalaskmist pinev

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olukord Ürümqis on pärast kahe uiguuri mahalaskmist pinev.
Olukord Ürümqis on pärast kahe uiguuri mahalaskmist pinev. Foto: AFP / Scanpix

Hiina rahutu Xinjiangi Uiguuri autonoomse piirkonna pealinnas jäid päev pärast kahe uiguuri tapmist üks mošee ja paljud kauplused suletuks.


Hiina politsei laskis eile maha kaks «seaduserikkujaks» nimetatud uiguuri ja vigastas veel üht.

Sündmuskoha olid ümber piiranud suured politseijõud, mis viitab tõigale, et olukord Ürümqis on pea kümme päeva pärast ametlikel andmeil 184 inimelu nõudnud rahutusi jätkuvalt pinev.

Valdavalt islamiusku uiguurid ründasid 5. juulil enamusrahvusesse kuuluvaid hani hiinlasi ja purustasid nende poode. Pagulasuiguurid süüdistavad vägivalla puhkemises Hiina julgeolekujõude, kes olevat nende sõnul hakanud rahumeelset meeleavaldust laiali ajama.

Võimude sõnul sai kokkupõrgetes surma 137 hani, 46 uiguuri ja üks hui, vigastatud oli 1680.

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda Põhja-Aafrika haru kutsus teisipäeval üles piirkonnas töötavatele hiinlastele kätte maksma, edastas Londonis tegutsev riskianalüüsifirma Stirling Assynt.

Xinjiangi Uiguuri autonoomne piirkond kuulub Tiibeti kõrval Hiina poliitiliselt tundlike piirkondade hulka, mõlemal pool püüab keskvõim hoida usu- ja kultuurielu oma kontrolli all, lubades kohalikule rahvale majanduskasvu ja heaolu.

Umbes kaheksa miljonit uiguuri on pikka aega kaevelnud enda majandusliku ja sotsiaalse kõrvaletõrjutuse üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles