Peterburi võimud hakkasid Lenini kuju taastamisel koonerdama

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenini kuju Soome vaksali juures Peterburis vahetult pärast õhkimiskatset.
Lenini kuju Soome vaksali juures Peterburis vahetult pärast õhkimiskatset. Foto: AP / Scanpix

Peterburi võimud otsustasid Lenini kuju taastamisel raha kokku hoida ja Soome vaksali juures seisva kuju restaureerimiseks alla võtta.


Peterburi ajaloo- ja kultuurimälestusmärkide kontrollkomitee teatel läheb restaureerimiseks vaja 8,4 miljonit rubla ehk 2,94 miljonit krooni, vahendas Lenta.ru.

Kurjategijad püüdsid revolutsioonijuhi kuju õhku lasta ööl tänavu vastu 1. aprilli. Pronksist kujusse tekkis ligikaudu ühemeetrine auk. Vastutuse võttis omale organisatsioon Zalesski rünnakrühm, mis ähvardas õhkida veel teisigi Lenini kujusid.

Siseministeerium tegi kindlaks, et taolise nimega organisatsiooni ei ole registreeritud ja selle tegevuse kohta mingit teavet varem polnud.

Vahetult pärast plahvatust kaalusid linna ametivõimud võimalust kuju demonteerida.

Kaks nädalat hiljem otsustati aga hakata kuju taastama kohapeal. Sel juhul oleks eelarve ulatunud 15 miljoni rublani ehk 5,3 miljonit krooni.

Kontrollkomitee esindaja Vera Dementjeva sõnul on restaureerimine koos demonteerimisega peaaegu kaks korda odavam ja võtab kuue kuu asemel aega neli kuud, mistõttu otsustati odavama variandi kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles