Ilves õhutas ELi Läänemere-riike suuremale koostööle

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemere-äärsed riigid.
Läänemere-äärsed riigid. Foto: Wikipedia.org

President Toomas Hendrik Ilves õhutas täna Euroopa Liidu eesistujamaa Rootsi välisministeeriumi korraldatud Läänemere strateegia konverentsil Stockholmis liidu Läänemere-äärseid riike suuremale koostööle.

«Me peame, rõhutan – me peame, tegema omavahel rohkem ja tihedamat koostööd,» vahendas presidendi kantselei pressiesindaja riigipea sõnu.

Ühenduse liikmesriikide euroministritele kõnelenud Eesti riigipea, kes Euroopa Parlamendi liikmena algatas Läänemere strateegia, meenutas, et tegemist on esimese europarlamendi initsiatiiviga, mis saab Euroopa Liidu ametlikuks poliitikaks.

«Madala veega Läänemere – sama hea kui Euroopa Liidu suurima järve – keskkonnakaitse, seal võimalike suurõnnetuste vältimine, piirkonna konkurentsivõime tuntav tõstmine ning omavaheliste bürokraatlike tõkete leevendamine kõigi kodanike huvides on väljakutsed, millega seisavad vastamisi Läänemere-äärsed Euroopa Liidu riigid,» sõnas president Ilves.

Eriliselt oluliseks pidas ta piirkonna ülikoolide teadustegevuse koordineerimist piirkonna probleemide lahendamiseks, mis tähendaks selles vallaski suuremat koostööd ja killustatuse ületamist.

President Ilves kohtus täna Stockholmis ka Põhjamaade ühe mõjukama poliitiku, Rootsi välisministri Carl Bildtiga, kellega arutas Läänemere strateegiale konkreetse sisu andmist, aga samuti globaalse majanduslanguse ületamist ja vastastikuseid investeerimisvõimalusi ning Euroopa Liidu idapartnerlust.

Eesti riigipea kohtus Stockholmis ka Rootsi majandus- ja finantsringkondade mitmete oluliste esindajatega, kes avaldasid lootust, et Eesti astub kõik vajalikud sammud täitmaks võimalikult kiire euroga ühinemise kriteeriumid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles