Kenya parlament toetas Rahvusvahelisest Kriminaalkohtust lahkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kenya asepresident William Ruto
Kenya asepresident William Ruto Foto: SCANPIX

Kenya parlament toetas neljapäevasel hääletusel riigi lahkumist Rahvusvahelisest Kriminaalkohtust (ICC), hääletus korraldati nädal enne asepresident William Ruto protsessi algust ICC-s.

Kenya rahvusassamblee toetas ülekaalukalt ettepanekut «katkestada kohtuga igasugune side, koostöö ja abi».

Parlamendienamuse juht Aden Duale esitas ühtlasi assambleele ettepaneku jõustada riigi lahkumine ICC-st 30 päeva jooksul.

Kui Kenya peaks esimese riigina otsustama ICC-st lahkuda, siis ei mõjuta see eelseisvaid protsesse riigi juhtide üle, kuna menetlused on juba alanud.

Teisipäeval astub Haagis kohtu ette Kenya asepresident Ruto, keda süüdistatakse kolmes inimsusevastaste kuritegude punktis seoses 2007.-08. aastate valimisjärgsete rahutuste väidetava organiseerimisega. Valimistejärgses vägivallas hukkus vähemalt 1100 inimest, üle 600 000 oli sunnitud kodudest põgenema.

Umbes kahe kuu pärast algab ICC-s protsess Kenya presidendi Uhuru Kenyatta üle, keda süüdistatakse viies inimsusevastaste kuritegude punktis, muu hulgas mõrvas, vägistamises, tagakiusamises ja küüditamises.

Nii Kenyatta kui ka Ruto on lubanud teha kohtuga igakülgset koostööd ja eitavad kõiki neile esitatud süüdistusi. Lisaks riigijuhtidele peab Haagi kohtu ette astuma ka Kenya raadiojuht Joshua Arap Sang, keda süüdistatakse vägivalla õhutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles