Iisrael nimetas 2009. aastat antisemitismi aastaks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisrael taunis antisemitismi levikut.
Iisrael taunis antisemitismi levikut. Foto: Reuters / Scanpix

Iisraeli hinnangul pandi möödunud aastal toime kõige rohkem antisemiitlikke tegusid, mille ajendiks oli peamiselt mullu Gaza sektoris aset leidnud sõda.


«2009. aastal registreeriti kõige rohkem antisemiitlikke vahejuhtumeid,» vahendas uudisteagentuur AFP Iisraeli valitsuse raportit, mis avaldati vahetult enne 27. jaanuari holokausti mälestuspäeva.

«Operatsiooni algusega algas kogu maailmas antisemiitlike tegude laine,» viitas raport 22 päeva kestnud operatsioonile Valatud Tina, mis oli kõige ulatuslikum konflikt Lähis-Idas pärast 1967. aasta Kuupäevast sõda.

ÜRO raportööride andmel hukkus sõja käigus hinnanguliselt 1440 ja sai viga umbes 5500 palestiinlast, kellest paljud olid süütud tsiviilisikud. Iisraeli väitel hukkus aga 1166 inimest, kellest 295 olid tsiviilisikud.

Raport tõi antisemiitlike tegudena välja nii sünagoogide süütamise, holokausti memoriaalide ja surnuaedade rüüstamise kui ka verbaalsed rünnakud.

«Enamik juhtumeid kajastasid pikaajalisi ja tuntuid antisemiitlikke ideid, kuid olid äärmuslikumad, intensiivsemad ja valjemad kui varem.»

Juudiriigi peaministri Benjamin Netanyahu sõnul on praegusel kujul antisemitismi aluseks idee sellest, et Iisraelil puudub õigus enesekaitseks.

«Võitlus antisemitismiga on praegu olulisem kui kunagi varem, sest alates Valatud Tinast on näha märkimisväärset antisemitismi tõusu,» täpsustas Netanyahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles