Tai võimud kehtestasid pealinnas eriolukorra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai sõdurid valitsushoone ees.
Tai sõdurid valitsushoone ees. Foto: SCANPIX

Tai valitsus kuulutas pealinnas Bangkokis ja selle ümbruses välja 60 päeva kestva eriolukorra.

Valitsuse dekreet annab võimudele suured volitused rahutuste mahasurumiseks pealinnas, kus valitsusvastased meeleavaldused on väldanud alates möödunud aasta novembrist. Näiteks võimaldab see valitsusel tsenseerida meediat, keelata avalikud kogunemised ja hoida kahtlusalused vahi all ilma neile süüdistust esitamata. Samuti võidakse kehtestada liikumiskeeld.

Eriolukord hakkab kehtima alates homsest. Praegu on valitsusvastased meeleavalajad blokeerinud osa linnast, et nõuda peaminister Yingluck Shinawatra tagasiastumist, keda nad peavad tema eksiilis elava venna, ekspeaminister Thaksin Shinawatra käepikenduseks. Viimase kukutas armee võimult 2006. aastal, kuid suhtumine temasse on jaganud Tai elanikud kahte leeri.

Valitsusjuht on keeldunud oma ametist tagasi astuma, kuid saatis protestide vaigistamiseks möödunud aasta lõpus laiali parlamendi ja andis korralduse korraldada 2. veebruaril erakorralised valimised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles