Prantsusmaa eitas süüd Rwanda genotsiidis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
26. juuni. Prantsuse sõdurid patrullimas Kayove lähedal.
26. juuni. Prantsuse sõdurid patrullimas Kayove lähedal. Foto: SCANPIX

Prantsusmaad ei vastuta mingil moel 20 aasta taguse genotsiidi eest Rwandas, ütles Prantsuse peaminister Manuel Valls.

«Ma ei lepi ebaõiglaste süüdistustega, mis vihjavad Prantsusmaa kaasosalusele Rwanda genotsiidis,» rõhutas Valls Prantsusmaa-Rwanda diplomaatilist tüli kommenteerides.

Rwanda võimud peavad Prantsusmaad kaasvastutavaks 1994. aastal riigis toimunud genotsiidi eest, märkides, et selle poliitikud ja sõjaväelased olid Juvenal Habyarimana hutu rahvuslaste režiimi liitlased. Väidetavalt toetas Prantsusmaa genotsiidi käigus hutu ekstremistide armeed suurte relvasaadetistega ja varjab oma rolli genotsiidi toime pannud sõdurite väljaõpetamisel. Samuti süüdistatakse Prantsuse sõdureid vägistamises ja tapmises.

Prantsuse väed saadeti Rwandasse ÜRO vägede koosseisus, kuid väidetavalt ei teinud sõjaväelased midagi sadade tuhandete tutside ja mõõdukamate hutude massimõrvade peatamiseks.

Rwanda on Prantsusmaale teinud korduvalt etteheiteid selle eest, et Prantsusmaa valitsus pole teinud midagi seal elavate genotsiidis kahtlustatavate vahistamiseks ning 2006. aastal katkestati pingete tõttu Prantsusmaaga ka diplomaatilised suhted.

Kesk-Aafrika riigi Rwanda kahe põhirahvuse hutude ja tutside vaheline konflikt kulmineerus 1994. aastal genotsiidiga, mille jooksul tapsid hutud ligi miljon tutsit ja mõõdukate vaadetega hutut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles