Rogozin: Transnistria elanike palvekirjad jõudsid Moskvasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene asepeaminister Dmitri Rogozin.
Vene asepeaminister Dmitri Rogozin. Foto: SCANPIX

Vene asepeaministri Dmitri Rogozini sõnul õnnestus tal Transnistriast välja toimetada palvekirjad, milles sealsed elanikud paluvad Venemaad, et see tunnustaks kõnealust Moldova separatistlikku piirkonda.

Rogozin osales reedel Transnistrias võidupüha pidustustel. Tema sõnul ei suutnud Moldova võimud Chișinău lennuväljal Vene valitsusdelegatsiooni lennukit läbi otsides palvekirja ja allkirju sisaldanud karpe leida.

«Transnistrialaste allkirjad vabariigi tunnustamise kohta on Moskvas. Moldova eriteenistused, kes pidasid meie lendu kinni, said kätte vaid väiksema osa meie lastist,» kirjutas Rogozin suhtlusvõrgustikus Facebook.

Moldova teatas laupäeva õhtul, et «konfiskeeris materjalid, et need läbi vaadata». Chișinău taunis Rogozini ebaproduktiivset tegevust ja provokatiivseid avaldusi, mis «ei aita Transnistria konfliktis [lahendamisel] edusamme teha».

Rogozin omakorda süüdistas Moldova võime «provokatsioonis, mil on tõsised tagajärjed meie kahepoolsetele suhetele».

Moldova on ärritanud Venemaad sellega, et algatas novembris Euroopa Liidu assotsiatsioonileppe.

Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare märtsikuine liidendamine Venemaa koosseisu on andnud alust kahtlusteks, et Moskva võib järgmisena võtta sihikule poole miljoni elanikuga Transnistria, kus paikneb 1500 Vene sõdurit.

Transnistria ülemnõukogu esitas 16. aprillil Venemaa presidendile, riigiduumale, föderatsiooninõukogule, ÜRO-le ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonile (OSCE) palve tunnustada piirkonna iseseisvust.

Ukrainaga piirnev ja Kremlist majanduslikus sõltuvuses Transnistria lõi 1990. aastal Moldovast lahku, kuid seda pole ükski riik, sh Venemaale, tunnustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles