Suri tuntud külma sõja aegne spioonide vahetaja

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wolfgang Vogel 1997. aastal Glieneckeri sillal, kus ta külma sõja ajal jälgis sadade inimeste vahetamist.
Wolfgang Vogel 1997. aastal Glieneckeri sillal, kus ta külma sõja ajal jälgis sadade inimeste vahetamist. Foto: AP / Scanpix

Neljapäeval suri Saksamaal Baieris oma kodus Wolfgang Vogel, keda peetakse kõige tuntumaks spioonide vahetajaks külma sõja ajal.


Perekonna teatel suri 82-aastane Wolfgang Vogel oma kodus Baierimaal, tänavu oli tal olnud tõsiseid probleeme südamega, teatas BBC.


Saksamaa tuntuima spioonide vahetaja esimene operatsioon oli 1962. aastal Potsdami (Ida-Saksamaal asunud linn - toim) ja Lääne-Berliini ühendaval Glieneckeri silla toimunud briti päritolu Vene luuraja Rudolf Abeli vahetamine Nõukogude Liidu kohal alla tulistatud lenduri Gary Powersi vastu.

1981. aastal organiseeris ta toonase Saksamaa liidukantsleri Willy Brandti lähikonda kuulunud Stasi agendi Günter Guillaume toomise Ida-Saksamaale.

Järgmise 30 aasta jooksul oli ta seotud ligi 150 agentide vahetusega Glieneckeri sillal, teiste seas oli ka Nõukogude Liidus elanud juudi dissidendi Anatoli Šaranski (nüüd tuntud kui Iisraeli poliitik Natan Šaranski) vahetamine 1986. aastal.


Samuti aitas ta alates 1964. aastast vahendad ligi 34 000 Ida-Saksamaa poliitvangi viimist lääne poolele, kelle vabaduse eest Bonn (tolleaegne Saksamaa Föderatiivse Vabariigi pealinn - toim) maksis ligi 2,7 miljardit dollarit.


Deutsche Welle ütleb oma järelhüüdes, et külma sõja kõige kriitilisematel aastatel, 50-ndate lõpus oli ta ainus sidepunkt kahe Saksamaa vahel, kuna mõlemad riigid keeldusid ametlikest kontaktidest. Teda on nimetatud ka külma sõja kõige müstilisemaks tegelaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles