India-Pakistani kukepoksi meenutav piirirituaal muutub tagasihoidlikumaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India piirivalvur tseremoonia ajal pingutamas.
India piirivalvur tseremoonia ajal pingutamas. Foto: Erakogu

Igapäevane uhkete  marsisammudega lippude langetamise tseremoonia India ja Pakistani piiril muudetakse tagasihoidlikumaks, kuna osalejad saavad suurest pingutusest põlvevigastusi.

Wagah piiripunktis rivaalitsevate riikide piirivalvurite osalusel toimuvat üritust kogunevad iga päev mõlemale poole piiri vaatama sajad või tuhanded kohalikud, kes ergutavad omade iga sammu.

Hoolimata kukepoksi algust meenutavast ähvardavast marssimisest on tseremoonia tegelikult rahumeelne ning selle lõpetuseks suruvad mõlemad pooled üksteisel kätt. Nüüd on nad kokku leppinud, et marsisammude raskust leevendatakse veidi.

«Me tegime ettepaneku agressiivsete žestide vähendamiseks ja võtsime selle otsuse ühepoolselt vastu,» teatas India piirivalve kõrgem ohvitser Himmat Singh. Pakistanlased vastasid samaga.

Põhjused selleks on meditsiinilised – Singhi sõnul tegi üleliigne trampimine viga mõlema poole valvurite liigestele, eriti põlvedele.

India ja Pakistan on pärast viimase iseseisvumist 1947. aastal pidanud kolm sõda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles