Vastaste kõrvaldamises süüdistatav Kagame valiti Rwanda presidendiks tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rwanda president Paul Kagame esmaspäeval pealinnas Kigalis.
Rwanda president Paul Kagame esmaspäeval pealinnas Kigalis. Foto: SCANPIX

Täna peaksid selguma Rwanda presidendivalimiste lõplikud tulemused, mis annavad ülekaaluka võidu poliitilistes repressioonides süüdistatavale presidendile Paul Kagamele.

Eile riikliku valimiskomisjoni poolt avaldatud esialgsete tulemuste kohaselt sai endine tutsi mässuliste juht Kagame presidendivalimistel 92,9 protsenti häältest, mis on pisut madalam tema 95-protsendisest häältesaagist 2003. aasta valimistel, edastas dpa.

52-aastane Kagame on Rwanda eesotsas olnud pärast seda, kui tema tutsi rühmitus Rwanda Patriootlik Rinne tõrjus võimult hutu mässulised, kes 1994. aasta genotsiidis hinnanguliselt 800 000 tutsi ja mõõdukat hutut tapsid.

Kagame juhtimisel on pisike Ida-Aafrika riik õitsele löönud, saades regiooni kõige stabiilsemaks maaks. Viimastel aastatel on majanduskasv küündinud keskmiselt kaheksa protsendini aastas ja riiki voolab palju välisabi.

President on rahva seas populaarne, kuid inimõiguslaste ja poliitiliste vastaste sõnul kasutab ta võimuorganeid oponentide vaigistamiseks.

Rahvaste Ühenduse vaatlusmissiooni juht Salim Ahmed Salim ütles, et kuigi hääletamine möödus rahulikult ja oli hästi organiseeritud, ei olnud Kagamel ühtki usutavat vastaskandidaati. Kolm Kagame erakonnakaaslasest «oponenti» kampaania ajal eriti muud ei teinud kui kiitsid teda.

Presidenti kritiseerinud opositsioonierakonnad väidavad, et nende katsed valimistel osaleda blokeeriti. Kaks oponenti – ühe erakonna asejuht ja režiimi nahutanud ajakirjanik mõrvati valimiste eel. Inimõiguslaste sõnul oli tapmistel poliitiline motiiv.

Kagame kinnitas aga esmaspäeval oma häält andes, et valimised on vabad ja õiglased. Tema uus ametiaeg vältab seitse aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles