Schengeni leping aitab terroristidel lihtsamini pakku pääseda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse-Itaalia piiriala.
Prantsuse-Itaalia piiriala. Foto: SCANPIX

Euroopa uurijad, kes tegelevad Pariisi tulistamiste ja teiste terrorirünnakutega, põrkuvad oma töös suurele takistusele: enamiku Euroopa Liidu liikmesriikide piiridel ei kontrollita piiridel dokumente, see aga võimaldab kurikaeltel kergesti oma jälgi peita.

Võimude sõnul kasutavad terrorismis kahtlustatavad isikud kehtivaid reegleid ära, püsides oma jälitajatest sammu võrra ees ning liigutades ilma kahtlusi äratamata ühest riigist teise mässulisi, sularaha ja relvi, kirjutab väljaanne Wall Street Journal.

Mõnel juhul väldivad kahtlusalused osades riikides kehtestatud karme terrorismivastaseid seadusi – näiteks Prantsusmaalt Süüriasse ja Iraaki reisida ei saa – sel lihtsalt moel, et valivad lennureisi alguspunktiks muu Euroopa riigi.

Ametnike sõnul süvendab probleemi veelgi eri maade õiguskaitseorganite ja luureasutuste vähene koostöö ning riikide isesusugsed isikukaitseseadused.

Euroopa politseiamet Europol koordineerib küll politseioperatsioone ja luureandmete jagamist, kuid erinevalt näiteks USA Föderaaalselt Juurdlusbüroost sel vahistamiseks võimu pole.

Me peame tugevdama oma koostöömoodusi, algul teiste riikidega ja siis sisemiselt, sõnas eile ELi välispoliitikaülem Frederica Mogherini. ELi välisministrid kohtusid eile ning arutasid, kuidas ühendus saaks terrorismivastast võitlust paremini pidada koostöös blokiväliste riikidega.

 Ettepanekuid tuli mitmeid, pakuti välja võimalusi paremaks infojagamisest kuni selleni, et ELi riikide saatkondadesse saadetakse julgeolekueksperdid, kes hakkavad võõrvalitsustele äärmuslastega võitlemise teemal nõu andma. ELi välisministrid leppisid kokku, et detailne kava valmib 12. veebruariks.

Praegu pääsevad Saksamaa kodanikud näiteks Türki ainult ID-kaardi abil, tegemist on aga riigiga, kust Euroopa džihadistid tavaliselt Süüriasse ja Iraaki suunduvad.

Schengeni leping lubab liikmesriikide vahel inimestel ja kaupadel vabalt liikuda ning see on pikalt sümboliseerinud Euroopa ühtsust 28st ELi liikmesriigist pole sellega ühinenud vaid Suurbritannia, iirimaa, Bulgaaria, Rumeenia, Küpros ja Horvaatia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles