Uurimise alla sattunud Rumeenia endisel ministril oli muljetavaldav kunstikogu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Darius Valcov kolmapäevasel vahistamisel.
Darius Valcov kolmapäevasel vahistamisel. Foto: Octav Ganea/AP

Rumeenias tegeletakse küsimusega, kuidas sai korruptsiooniuurimise alla sattunud endine rahandusminister Darius Valcov enda valdusse rohkem kui sada maali, mille seas on ka näiteks kolm Pablo Picasso tööd.

Maalid leiti, kui uurijad otsisid läbi Valcovi kodud Bukarestis ja riigi lõunaosas asuvas Slatina linnas, mille meer ta aastatel 2004-2012 oli.

Korruptsioonitõrjeameti andmeil kahtlustavad nad, et Valcov soetas maalid rahaga, mida sai kahtlastest tehingutest.

Lisaks kolmele Picassole leiti endise ministri valdusest ka Renoir’i ja Andy Warholi ning tunnustatud Rumeenia kunstnike Corneliu Baba ja Nicolae Grigorescu töid. Praegu tegelevad maalidega kunstieksperdid. Peale maalide leiti ka sularaha ja kulda 82 000 euro väärtuses.

Valcov astus tagasi 15. märtsil, pärast seda, kui talle esitati süüdistus Slatina linnapeana kahe miljoni euro väärtuses pistise võtmises. Sel kolmapäeval endine minister ka vahistati.

Prokurör süüdistab teda terve rea kahtlaste finants- ja äritehingute tegemises läbi maaregistri, raamatupidamisfirma ja õigusbüroo.

Eile nimetas Rumeenia peaminister Victor Ponta uueks rahandusministriks senise Euroopa fondide ministri Eugen Teodorovici.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles