Porošenko ei välista riigikorralduse küsimuse referendumile viimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko.
Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko teatas, et on valmis riigikorralduse küsimuses rahvahääletust korraldama.

«Ma olen valmis selleks, et me käivitame riigikorralduse küsimuses referendumi, kui te leiate selle vajaliku olevat,» ütles riigipea täna Kiievis põhiseaduskomisjoni esimesel istungil.

Tegemist on kannapöördega. Varem on Porošenko välistanud referendumi korraldamise, mis võiks anda Donetski ja Luganski oblasti separatistlikele aladele suuremad volitused.

Donbassi separatistid nimetasid Porošenko avaldust tähtsusetuks.

Donetski separatistide kõrge ametnik Andrei Purgin ütles AP-le, et ühtegi nende esindajat ei kaasatud põhiseaduskomisjoni, mis iseenesest «ütleb küllaltki palju».

«Kõik, mida Kiiev teeb, näitab, et nad tahavad meile tingimusi dikteerida, mis on vastuolus Minski lepetega,» ütles Purgin, lisades, et Porošenko avaldus ei tähenda midagi, sest referendumi kohta ei ole detaile avalikustatud.

Ukraina vaenupooled sõlmisid 10 kuud kestnud konflikti järel 12. veebruaril Minskis relvarahu. Relvarahu on suuresti pidanud, ent sporaadilist sõjategevust esineb tänaseni.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk ütles põhiseaduskomisjoni istungil, et Kiiev peab dialoogi vaid Ida-Ukraina seaduslikult valitud esindajatega.

Porošenko ütles täna ka, et Ukraina kaitse-, julgeoleku- ja välispoliitikas detsentraliseerimist ei tule ning ainsaks riigikeeleks jääb ukraina keel.

Purgini sõnul näitab see, et Porošenko «ei kuula idapiirkondade häält: me räägime siin vene keelt».

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles täna, et Ukraina põhiseadusreform tuleb lävi viia Donetski ja Luganski «maakaitseväelaste» nõusolekul.

«Minski lepped sätestavad, et põhiseadusreform hõlmab Donbassile eristaatuse andmist ning tuleb läbi viia Donetski ja Luganski nõusolekul. «Normandia formaat» võttis endale kohustuse selle üle järelevalvet teostada,» ütles Lavrov pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles