Amnesty nõuab Lõuna-Korealt ajateenistusest keeldujate vangist vabastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea sõjaväe auvahtkond esinemas.
Lõuna-Korea sõjaväe auvahtkond esinemas. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International kutsus täna Lõuna-Koread üles vabastama sadu noormehi, kes on vahistatud kohustuslikust sõjaväeteenistusest keeldumise pärast.

Iga terve Lõuna-Korea mees vanuses 18-35 eluaastat peab teenima kaks aastat relvajõududes. Pärast ajateenistuse lõppu tuleb paljudel meestel teenida veel kaheksa aastat reservväes kuni 160 tundi aasta jooksul.

Ajateenistusest vabastatakse üldjuhul vaid kehalise puude tõttu ning teenistusest keeldumine kõlbelistel või religioossetel kaalutlustel tähendab automaatselt vanglakaristust. 

Kõige tuntumad keeldujad on Jehoova tunnistajad, keda on sel põhjusel viimase kuue aastakümne jooksul trellide taha pandud umbes 12 000.

Peamise põhjendusena kohustuslikuks sõjaväeteenistuseks on nimetatud ohtu, mida kujutab endast Põhja-Korea. Korea sõda aastatel 1950-53 lõppes pigem relvarahu kui rahuleppega, mistõttu on kaks naabermaad tehniliselt endiselt sõjas.

Raportis «Sentenced to Life» ütleb Amnesty, et stigma, mille moraalsetel või usulistel põhjustel ajateenistusest keeldujad külge saavad, põhjustab paljudele neist majanduslikke ja sotsiaalseid probleeme, mis kestavad märkimisväärselt kauem kui tüüpiline 18-kuine vanglakaristus.

«Süütute noorte meeste kurjategijatena süüdimõistmine Lõuna-Korea valitsuse poolt on skandaalne ja rikub nende õigusi,» lausus organisatsiooni Ida-Aasia raportöör Hiroka Shoji.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles