ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb Burundi küsimust arutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burundi mõjuvõimas endine luureülem kindral Godefroid Niyombare eile pealinnas Bujumburas.
Burundi mõjuvõimas endine luureülem kindral Godefroid Niyombare eile pealinnas Bujumburas. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu peab täna erakorralise kohtumise Burundi teemal, kus riigi endine luureülem teatas presidendi võimult kõrvaldamisest.

Prantsusmaa algatusel toimuv kohtumine peetakse vahetult pärast arutelu Iraagi küsimuses, teatas nõukogu Leedu presidentuur.

Burundi mõjuvõimas endine luureülem kindral Godefroid Niyombare kuulutas eile raadioeetris, et president Pierre Nkurunziza on kukutatud.

Niyombare teatas riigipöördekatsest eile mõni tund pärast seda, kui president oli sõitnud naaberriiki Tansaaniasse piirkonna liidritega kriisi lõpetamiseks läbirääkimisi pidama.

Nkurunziza alustas Tansaaniast tagasiteed koduriiki, kindral Niyombare andis aga käsu sulgeda pealinna Bujumbura lennujaam ja Burundi maismaapiir.

Burundi relvajõudude ülem Prime Niyongabo väitis täna varahommikul, et katse riiki pöörata on ebaõnnestunud, ent riigipea vastased lükkasid sõjaväeülema sõnad tagasi, öeldes, et riigi olulisemad rajatised on nende kontrolli all.

Sõdurid eile pealinnas patrullimas. Foto: Scanpix
Sõdurid eile pealinnas patrullimas. Foto: Scanpix Foto: Jean Pierre Harerimana/REUTERS

Burundis puhkesid 26. aprillil rahutused pärast valitseva erakonna Demokraatia Kaitse Rahvusnõukogu - Demokraatia Kaitse Jõud (CNDD-FDD) otsust esitada endine hutude liider Nkurunziza oma kandidaadiks 26. juunil toimuvatel valimistel.

Nkurunziza on olnud võimul kaks ametiaega alates 2005. aastast ning opositsiooni ja inimõiguslaste hinnangul on tema katse võimule jääda vastuolus põhiseadusega.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon on kutsunud üles vaoshoitusele Burundis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles