Armeenia elektrihinna vastaste protestide taga on Vene kasumiiha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad Jerevanis
Protestijad Jerevanis Foto: SCANPIX

Armeenia elektrivõrgu monopoliseerinud Vene ettevõtte huve toetavad valitsuse otsused ajavad armeenlastel kopsu üle maksa.

17. juunil otsustas Armeenia valitsus seniseid elektrihindu 16 protsendi võrra tõsta, põhjustades riigi pealinnas Jerevanis protestide laine.

23. juunil kasutas politsei protestijate laiali ajamisel vägivalda, mis pani aga meeleavaldajate hulga Jerevani Vabaduse väljakul järsult kasvama.

Valitsuse otsus järsu hinnatõusu osas tehti avalikuks pärast seda, kui Vene riiklik elektrienergia import-ekspordi ettevõte Inter RAO UES otsustas 40-protsendise hinnatõusu kasuks. Inter RAO UES sai Armeenia elektrivõrgu omanikuks pärast 2006. aasta suurostu.

Vene ettevõtte poolt Armeenia elektriga varustamise eest vastutama pandud isikuid on korduvalt korruptsioonis ja ebatõhusas juhtimises süüdistatud, paljud armeenlased leiavad, et nad on Vene oligarhide vastutustundetu käitumise ohvrid.

Armeenia presidendi Serž Sargsjani valitsuse tõrkuv suhtumine vastavate korruptsioonikahtluste uurimiseks on tekitanud nurinat. Washingtonis tegutseva Jamestown Foundation'i poliitanalüütiku Armen Grigorjani sõnul on armeenlastest Venemaa lojalistide ootused, et venelaste energiakompanii pakub riigile allahindlusi ja kõrgemat kvaliteeti elektriga varustamisel, osutunud täiesti valeks.

Vaatmata «strateegilise partnerluse» ja «vendluse» narratiividele Armeenia-Vene suhetes maksab Armeenia endise NSVL-i alade kõrgemaid elektritariife ja kodutarbija gaasihind on isegi kõrgem kui Ukrainas, võrreldav paljude Euroopa Liidu liikmesriikidele kehtestatud hindadega.

Grigorjani sõnul on olukord viidud selleni, et  Armeenia kodanikud on  Vene kasumiiha ohvrid.

Inter RAO UES-le kuuluva Armeenia Elektrisüsteemide tegevjuhi Jevgeni Bibini sõnul on plaanitava hinnatõusu taga vähene kasumlikkus. Grigorjani sõnul on selline põhjendus kahtlane, sest isegi Inter RAO UES-i enda poolt avaldatud raportis oli firma Armeenia siseturul teenitud tulud 2015. aasta esimeses kvartalis umbes 93 miljonit eurot. 2014. aasta esimeses kvartalis oli see summa umbes 54 miljonit eurot.

Samas lokkab riigi energimajaduses korruptsioon. Radio Free Europe andmetel  maksab Armeenia Elektrisüsteemide juhtkond elektrikaablite ja muu varustuse eest keskmiselt viiendiku üle turuhinna. Mõningatel juhtumitel dokumenteeriti suisa jahmatavaid liigkasuvõtmisi: elektrikinnaste eesti maksti kaheksa korda üle turuhinna.  Armeenia Elektrisüsteemide enda raportist on võimalik lugeda, et teatud tsemenditoodete eest maksti suisa tuhandekordset turuhinda, seda mõjukale tsemenditöösturile ja parlamendisaadikule Gagik Tsarukjanile.

Armeenia Elektrisüsteemidele heidetakse ette ka halva kvaliteediga teenuseid ja elektrikatkestusi.

Kriitikute sõnul pole energiakompanii pärast Vene omanike kätte minemist suutnud ka oma taristut kaasjastada, seda vaatamata 2009. aasta Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga poolt antud kümneaastasele 40 miljoni euro väärtusele laenule.

Armeenias kuulub Inter RAO UES-le ka Metsamor'i  tuumajaam, mis toodab umbes 40 protsenti riigi elektrist.

Armeenial enda looduslikke gaasivarusid ei ole. Gaasiga varustab riiki Venemaa Gazprom. Gazprom'i poolt piirile toimetatud gaasi ostab ära ArmRosgazprom, mis kuulub 80 protsendise osalusega Gazprom'ile.

Nii paljude protestijate kui ka Armeenia parlamendisaadikute sõnul puudub protestidel poliitiline mõõde. Igasugused võrdlused Maidaniga on põhjendamatud ja tegemist on vaid ühe sõnumiga sotsiaalse aktsiooniga, ütles täna Armeenia parlamendiliige Tevon Pogosjan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles