Lavrov: Tokyo reaktsioon on vastuvõetamatu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev Kuriili saarestikku kuuluval Kunaširi saarel.
Dmitri Medvedev Kuriili saarestikku kuuluval Kunaširi saarel. Foto: SCANPIX

Venemaa välisminister Sergei Lavrov nimetas Tokyo reaktsiooni president Dmitri Medvedevi visiidile Kuriilide Lõunarühma kuuluvatele saartele vastuvõetamatuks.

Minister Lavrov rõhutas Interfaxile antud intervjuus, et see on meie maa ja Vene president väisab Venemaad.

Lavrov rääkis, et Venemaa selgitas oma seisukohta ka Jaapani ametivõimudele. «Täna kutsutakse välisministeeriumisse Jaapani saadik Moskvas, et veelkord kinnitada meie positsiooni selgelt ja üheselt,» jutustas ta.

Lavrovi sõnul peab Jaapan tegema enda jaoks järeldusi. «Rõhutan uuesti, et sellised demaršid sealt poolt (Jaapan, Interfax) on lubamatud.»

Täna kutsus Jaapani välisminister vestlusele Vene suursaadiku Tokyos Mihhail Belõi, et esitada talle protestinoot seoses Medvedevi visiidiga Lõuna-Kuriilidele.

Tokyo seisukoha järgi kuuluvad Kunašir, Iturup, Šikotan ja Habomai vastavalt Vene-Jaapani 1855. aastal sõlmitud kokkuleppele Jaapanile. Venemaa tugineb 1945. aasta leppele ja peab neid saari Venemaa territooriumiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles