Lõuna-Sudaani sõduri palk: saad vägistada naisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani elanikud.
Lõuna-Sudaani elanikud. Foto: AFP/SCANPIX

ÜRO inimõiguste osakond avaldas täna raporti olukorrast Lõuna-Sudaanist: selle asemel, et maksta riigi sõduritele palka, lubatakse neil vägistada naisi. Inimõiguste seis riigis olevat dokumendi väitel maailma üks jubedamaid.

«Uuringumeeskond sai informatsiooni, et relvastatud jõugud – kes viivad läbi rünnakuid koos Lõuna-Sudaani armeega – sooritavad rikkumisi põhimõttega «tee, mida saad, ja võta, mida saad,» seisab dokumendis. 

«Enamus noori varastavad kariloomi, isiklikku omandit, röövivad ja vägistavad naisi-tüdrukuid ja kasutavad neid maksevahendina,» kirjeldab dokument. 

Raport maalib riigist õõvastava pildi: opositsiooni toetamises kahtlustatavaid tsiviilisikuid – ka lapsi – põletatakse elusalt, pannakse merekonteineritesse lämbuma, puuakse puude külge ja raiutakse tükkideks.

ÜRO inimõiguste juht Zeid Ra'ad Al Hussein hoiatas, et režiim kasutab brutaalset vägistamist kui hirmu- ja sõjavahendit. «See on üks õudsemaid inimõigusolukordi maailmas,» lausus ta.

Pärast Sudaanist iseseisvumist aastal 2011 on ainult maismaaga ümbritsetud Lõuna-Sudaani vaevanud pidevad konfliktid erinevate etniliste rühmade vahel. 

Loe dokumenti olukorrast Lõuna-Sudaanis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles