Leedu alustab Norraga läbirääkimisi õhutõrjesüsteemi NASAMS ostmiseks (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: SCANPIX

Leedu kaitseministeerium otsustas täna alustada Norra valitsusega kõnelusi keskmaa pind-õhk-tüüpi raketisüsteemi NASAMS ostmiseks.

«Otsustasime avada Norra valitsusega läbirääkimised NASAMS süsteemide võimalikuks ostuks,» ütles Leedu kaitseminister Juozas Olekas pärast Leedu kaitseressursside nõukogu kohtumist. Relvasüsteemi hind on ebaselge, ütles Olekas.

Praegu on Leedu relvajõududel õhutõrjeks vaid lühimaasüsteemid.

«See (NASAMS) kaitseb meid keskmaa laskeulatuses. Meil olid lühimaa raketitõrjesüsteemid, mis võivad tabada sihtmärki 3-5 kilomeetri kaugusel. See keskmaasüsteem lubab tulistada kümneid kilomeetreid lennata võivaid rakette, mis suudavad alla tulistada ka kuni 15 kilomeetri kõrgusel lendavaid sihtmärke,» lausus minister.

Balti riikide kaitseministrid teatasid möödunud aastal kavatsusest hankida keskmaa õhutõrjesüsteem ühiselt.

Leedu kaitse-eelarve on viimastel aastatel hakanud suurenema Venemaa agressiooni tõttu Ukrainas ja Moskva tegevuse tõttu Läänemerel.

Tänavuse kaitse-eelarve kavandatav suurus on 575 miljonit eurot, mis teeb 1,48 protsenti sotsiaalmajanduse koguproduktist (SKP). Järgmisel aastal tõusevad kaitsekulutused 150 miljoni eurot võrra.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles