Saksamaa tule all: nädalaga neli rünnakut (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julgeolekujõud laupäeval Münchenis.
Julgeolekujõud laupäeval Münchenis. Foto: SCANPIX

Möödunud nädala jooksul toimus Saksamaal neli erinevat rünnakut, mis nõudsid kokku vähemalt 13 inimelu, kellest kolm olid ründajad.

Foto: GRAPHIC NEWS

Eelmise nädala esmaspäeval ründas kirve ja noaga relvastatud 17-aastane erinevatel andmetel Pakistani või Afganistani päritolu turvapaigataotleja Lõuna-Saksamaal Würtzburgi lähistel rongis kirve ja noaga reisijaid, haavates nelja inimest. Politsei lasi nooruki põgenemisel maha. Rünnaku eest võttis vastutuse sunniitlik äärmusrühmitus ISIS.

Kaader ISISe avaldatud videost, kus esmaspäeval maha lastud ründaja ähvardab Saksamaad uute rünnakutega. Fotod:
Kaader ISISe avaldatud videost, kus esmaspäeval maha lastud ründaja ähvardab Saksamaad uute rünnakutega. Fotod: Foto: SCANPIX

Reedel lasi 18-aastane Iraani ja Saksa kodakondsusega David Ali Sonboly Müncheni kaubanduskeskuses maha üheksa ja haavas kümneid inimesi ning lasi seejärel maha iseenda. Politsei kinnitusel plaanis nooruk rünnakut ette vähemalt aasta, kuid tal puudus seos sunniitliku äärmusrühmitusega ISIS.

Küll aga uuritakse, kas ründajat võis inspireerida Norra massimõrvar Anders Behring Breivik, kelle 77 inimelu nõudnud veresaunast möödus reedel täpselt viis aastat. Sellele näib viitavat Sonboly kodust läbiotsimise käigus leitud Breiviku nn manifesti koopia.

Julgeolekujõud reede õhtul Münchenis.
Julgeolekujõud reede õhtul Münchenis. Foto: SCANPIX

Eile toimus Saksamaal aga kaks rünnakut. Riigi edelaosas Reutlingenis ründas 21-aastane süürlasest asüülitaotleja matšeetega üht naist, kes suri saadud vigastustesse. Veel üks naine ja mees said vigastada. Politsei pidas ründaja kinni. Teo motiiv on ebaselge, kuid politsei kinnitusel polnud tegu terrorirünnakuga.

Uurijad Reutlingenis toitlustusasutuse juures, kus rünnati inimesi matšeetega.
Uurijad Reutlingenis toitlustusasutuse juures, kus rünnati inimesi matšeetega. Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS

Eile õhtul toimus teinegi rünnak, kui riigi lõunaosas asuvas 40 000 elanikuga Ansbachi linnas asuvas toidukohas lasi end õhku kahe aasta eest Saksamaale saabunud 27-aastane süürlasest asüülitaotleja, kelle varjupaigataotluse olid võimud aasta eest tagasi lükanud. Plahvatuses sai vigastada tosin inimest.

Teadaolevalt ei lubatud ründajat, kelle võimalikku seost äärmuslastega pole veel tuvastatud, lähedal toimunud vabaõhukontserdile, kus oli umbes 2500 külastajat. Ettevaatuse mõttes üritus siiski katkestati.

Politseinikud otsisid läbi Ansbachis end õhku lasknud mehe kodu.
Politseinikud otsisid läbi Ansbachis end õhku lasknud mehe kodu. Foto: DANIEL KARMANN/AFP
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles