ENPA: Venemaa peab separatistide tunnustamisotsuse tagasi võtma

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) saal Strasbourgis.
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) saal Strasbourgis. Foto: SCANPIX

Euroopa Nõukogu juhtorgani Parlamentaarse Assamblee (ENPA) liikmed võtsid vastu raporti, mis nõuab Venemaalt separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia tunnustamisotsuse tagasivõtmist.


ENPA kutsus oma raportis Venemaad üles tagama Euroopa Liidu ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE vaatlejate juurdepääsu mõlemasse mässulisse piirkonda, mida näeb ette ka Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy vahendatud kuuepunktiline rahukava.

«Euroopa Nõukogu ja selle Parlamentaarne Assamblee [peavad] keelduma Lõuna-Osseetia iseseisvuse ühepoolsest tunnustamisest Venemaa poolt ning nõudma, et Venemaa täidaks kõik relvarahuleppe tingimused,» ütles Prantsusmaa delegatsiooni juht Jean Claude Minjonom, vahendas Interfax.

ENPA kutsus liikmesriike üles korraldama konfliktipiirkonnas rahvusvahelise uurimise, et leida põhjused, mis viisid Gruusia ja Venemaa vahelise sõja puhkemiseni.

Resolutsiooni kohaselt rikkusid mõlemad ENPA liikmed- Venemaa ja Gruusia- organisatsiooni põhimõtteid, väärtusi ning ei pidanud kinni lubadusest lahendada konflikti rahumeelselt. Mõlemad pooled peavad samuti vastutama inimsusevastaste ja humanitaarolukorda puudutavate seaduste rikkumiste eest.

Raporti järgi oli Venemaa jõukasutus Gruusias, kuid ka separatistliku Lõuna-Osseetia pealinna Tshinvali pommitamine Gruusia vägede poolt «ebaproportsionaalne». Konkreetselt toodi välja ka Gruusia territooriumi okupeerimine ning riigi infrastruktuuri ja majanduse hävitamine Vene vägede poolt.

Parlamendiliikmete hinnangul oli sõda pikaajaliste pingete eskaleerumise tulemus, kuid vajalikke samme piirkonna rahustamiseks ette ei võetud. Samuti kritiseeriti sõjaeelset rahuvalvemandaati, mis ei aidanud konflikti ära hoida ning tsiviilisikuid kaitsta. Seetõttu pidas ENPA oluliseks rahuvalvemissiooni uuendamist.

Parlamendiliikmed avaldasid ka muret «usutavate teadete kohta ebaregulaarvägede võitlejate ja jõukude etnilisest puhastusest Lõuna-Osseetias asuvates Gruusia külades ja «puhvertsoonis».

ENPA liikmete hinnangul on Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi lubadus kaitsta kaasmaalasi kõikjal maailmas rahvusvahelise õiguse seisukohast vastuvõetamatu.

Samas jäi resolutsioonist välja säte, mille kohaselt oleks Venemaa delegatsiooni hääleõiguse küsimus ja võimalikud sanktsioonid taas ENPA päevakorda võetud, kui Venemaa tunnustamisotsust tagasi ei võta.

Oluliseks peeti ka põgenikeprobleemi, sest praeguse seisu järgi põgenesid oma kodudest 192 000 inimest, neist 31 000 on pärit Lõuna-Osseetias ja Abhaasias asuvatest Gruusia küladest ja neil pole võimalust oma kodudesse naasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles