USA kõrgeim sõjaväelane: õhulöögi eest abikonvoile vastutab Venemaa (17)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abikonvoi sõidukid pärast esmaspäevst õhurünnakut.
Abikonvoi sõidukid pärast esmaspäevst õhurünnakut. Foto: SCANPIX

USA kõrgeim sõjaväelane süüdistas neljapäeval Venemaad 20 inimelu nõudnud rünnakus ÜRO abikonvoile, nimetades õhurünnakut «metsikuseks».

ÜRO teatel tabas esmaspäevaõhtune rünnak Aleppo provintsi Orum al-Kubra linna suundunud abikonvoid. Konvoi 31-st veoautost purunes vähemalt 18. Süüria Punase Poolkuu teatel hukkus vähemalt 20 inimest, kelle seas oli üks organisatsiooni töötaja.

USA Staabiülemate Ühendkomitee esimees kindral Joe Dunford ütles senati relvateenistuste komitee ees esinedes, et kaks Vene sõjalennukit lendasid esmaspäevaõhtuse õhurünnaku ajal piirkonnas.

Tema sõnul tegutsesid samal ajal piirkonnas ka Süüria režiimivägede lennukid, mistõttu pole võimalik öelda, kumma riigi sõjalennukid abikonvoid ründasid.

«Mul pole kahtlust selles, et venelased kannavad vastutust. Ma lihtsalt ei tea, kelle lennukid tegelikult pommi heitsid,» ütles Dunford.

Venemaa on korraldanud Süürias president Bashar al-Assadi režiimivägede toetuseks õhurünnakuid alates 2015. aasta 30. septembrist.

«See oli vastuvõetamatu metsikus,» sõnas Staabiülemate Ühendkomitee esimees.

Venemaa on eitanud Vene ja Süüria lennukite seotust õhulöögiga abikonvoile.

Kolmapäeval väitis Moskva, et õhurünnaku ajal oli piirkonnas USA ründedroon Predator. Ühendriikide kaitseministeerium lükkas süüdistuse tagasi.

Dunford ütles ka, et toetab üleskutseid peatada relvarahu päästmiseks Süüria ja Vene sõjalennukite operatsioonid.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles