Belgia prokurör: terrorirünnakuteks andis käsu ISISe juhatus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia föderaalprokurör Frederic Van Leeuw.
Belgia föderaalprokurör Frederic Van Leeuw. Foto: JOHN THYS/AFP/scanpix

Pariisis ja Brüsselis terrorirünnakuid läbi viinud džihadistlik rakuke sai käske äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) kõrgelt väejuhatuselt, ütles täna Belgia föderaalprokurör.

«Me teame, et käsud tulid Islamiriigi tsoonist... Me teame, et see läks väejuhatuses väga kõrgele,» ütles prokurör Frederic Van Leeuw.

Ta ei osanud täpsemalt öelda, missugused ISISe ametnikud käske jagasid ega ka seda, kas need tulid ISISe Süüria või Iraagi baasist - territooriumilt, mida juhtis ISISe liider ja isehakanud kaliif Abu Bakr al-Baghdadi.

Juhtimiskeskus liikus USA rünnakutest hoidumiseks ühest kohast teise, seletas ta. «Baghdadi oli mõnikord Mosulis, mõnikord Raqqas.»

«Me ei tea üldse, kes olid need inimesed, kes tegelikult käske andisid,» tunnistas prokurör.

ISIS võttis vastutuse nii 130 inimese elu nõudnud 13. novembri Pariisi terrorirünnakute kui enesetapuplahvatuste eest Brüsselis, mis nõudsid 22. märtsil 32 inimese elu.

Van Leeuw ütles, et rünnakud viis läbi sama rakuke, osa selle liikmetest elas Brüsselis. Ta lisas, et võimud otsivad ikka veel kahtlusaluseid, kes olid rünnakutega seotud, kuid ei saanud surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles