Trump alustab juba esimesel tööpäeval kaubandusreformiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA uus president Donald Trump
USA uus president Donald Trump Foto: Reuters/ScanPix

Donald Trumpi meeskonna koostatud lekkinud memost ilmnes, et uus president alustab juba esimesel tööpäeval USA kaubandussuhete muutmise protsessi, vahendab CNN. 

Dokument paneb paika kaubandusstrateegia kondikava Trumpi ametisoleku aja esimeseks 200 päevaks. See keskendub Põhja-Ameerika Vabakaubanduse Assotsiatsioonist (NAFTAst) lahkumisele või leppe muutmisele. NAFTA-liikmelisuse ülevaatamine oli samuti üks Trumpi sagedasemaid kampaanialubadusi.

«Trumpi kaubanduspoliitika on vastupidine kümnenditepikkusele vastutulelikule kaubandusstrateegiale. Koostatakse uued lepped, mis eelkõige kaitsevad USA töötajate ja ettevõtete huve,» seisab memos.

Trump alustaks NAFTA leppe muutmist juba esimesel tööpäeval, sealhulgas hakataks uurima võimaliku liidust lahkumise mõjusid USA-le ja mida samm endas juriidiliselt hõlmaks. Samuti teavitaks Trump NAFTA teisi liikmeid- Kanadat ja Mehhikot, et soovib lepet muuta.

Ametisoleku sajandaks päevaks võtaks Trump plaani kohaselt ette Hiina, kuid samas jätkaks NAFTA uusi läbirääkimisi. Hiinaga alustataks kahepoolseid kaubandusläbirääkimisi. Trump peaks memo kohaselt sel ajal kaubandussektorisse lisama ka teabeomandamise haru.

200 päevaks peaks Trump kaaluma NAFTAst lahkumist ja liikmetega kahepoolsete lepete sõlmimist. Memos seisab, et selleks ajaks on USA kongress andnud presidendile võimu kaubanduslepped kiiremini kongressist läbi suruda. Erivolitus peaks kehtima 2018. aastani, kuid seda võib pikendada 2021. aastani. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles