Jaapanlased elavad hirmus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani sõdurid radioaktiivse materjali minema pesemisel.
Jaapani sõdurid radioaktiivse materjali minema pesemisel. Foto: SCANPIX

BBC palus Jaapani elanikel valitsevast olukorrast ülevaateid saata. Jaapanlasi häirib, et valitsus pole jaganud piisavalt informatsiooni ning teadmatusest valmistuvad kohalikud tagavarasid kogudes ootamatusteks.

David Littman Ashikagast Tochigi prefektuurist: «Jaapani valitsus üritab olukorda vaigistada ning on väga valiv oma informatsiooni osas. Elan 120 km kaugusel tuumajaamast ja kõik kohalikud koolid on oma õpilased koju saatnud. Neile anti juhised püsida kodus ning vältida naha paljastamist riiete alt.»

Denise Fukuda Tochigi prefektuuri lõunaosast:«Kohalikud supermarketid ja toidupoed töötavad vähema valgusega, et säästa elektrit ja paljud riiulid on tühjad (Jaapanis on tühjad letid tavaliselt mõeldamatud). Peamiselt on otsas leib, kiirnuudlid, munad, tualettpaber, küünlad ja patareid. Inimesed koguvad asju igaks juhuks ning osaliselt ka kuna tehased riigi põhjaosas on suletud.»

Livy Bell Kojimachist Tokyost: «Arvan, et Jaapani valitsus, teiste riikide hulgas, on täielikult läbi kukkunud rahva harimises, mis puutub tuumaenergiasse. Suuremal osal rahvast pole aimugi, kuidas tuumajaam töötab, millised turvameetmed on rakendatud, millised on radiatsiooniriskid ja millist mõju need riskid omavad. Kui nad oleksid vaevunud avalikkust aegsasti informeerima, poleks nii suurt paanikat.»

Robert Fitzsimmons teatas sotsiaalvõrgustiku Twitter vahendusel: «Mu külas Ten’eis Fukushimas paluti kõigil vältida vihma kätte minemist. Oleme umbes 100 km kaugusel tuumareaktorist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles