Radiatsioonitase Fukushimas kõigub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani telkanali NTV pilt Fukushima tuumajaamas toimunud teisest plahvatusest
Jaapani telkanali NTV pilt Fukushima tuumajaamas toimunud teisest plahvatusest Foto: SCANPIX

Jaapani valitsus kinnitas lõpuks, et radiatsioonitase tsunami tagajärjel kahjustada saanud Fukushima tuumajaama lähedal on tõusnud inimesele eluohtlikule tasemele.

Siiani on valitsus korduvalt teatanud, et suurt ohtu pole. Eile kinnitati, et radiatsioonitase pole inimestele kahjulik, vahendab AFP.

Tänase kolmanda plahvatuse ning 4. reaktoris toimunud tulekahju tõttu on aga radiatsioonitase tõusnud.

«Pole kahtlust, et erinevalt eelnenust on kiirgusnumbrid tõusnud tasemele, mis mõjutavad inimese tervist,» teatas valitsuse esindaja Yukio Edano. Samuti püsib suur oht, et radiatsioonilekkeid esineb veel.

«Palun püsige siseruumides, sulgege aknad ja tehke oma kodud õhukindlaks,» selgitas Edano. «Ärge lülitage sisse ventilaatoreid. Kuivatage oma pesu siseruumides.»

Täna mõõdeti ka Tokyos tavapärasest kõrgem radiatsioonitase. Tegemist pole veel ohtliku tasemega. Tokyo asub tuumajaamast 250 km kaugusel.

Päeva jooksul radiatsioonitase tuumajaama peavärava juures langes järsult. Edano selgitas, et varasemad suured näitajad võisid olla põhjustatud eilse plahvatuse tekitatud radioaktiivsest prahist, mitte püsivast lekkest.

Samuti kinnitas Edano, et 5. ja 6. reaktor on hakanud ülekuumenema.

Radiatsioonitase oli reaktorite lähedal hommikul 30-400 millisiivertit. Üks 1000 millisiiverti ehk ühe siiverti suurune doos radiatsiooni põhjustab ajutist kiiritustõbe, mis väljendub iivelduse ja oksendamise näol.

BBC teatel on radiatsioonitasemeks Fukushimas mõõdetud kuni 400 millisiivertit tunnis. «See on tase, mida peab võtma väga tõsiselt, et kindel olla koheste tervisemõjude vältimises,» sõnas Manchesteri ülikooli Daltoni tuumainstituudi professor Richard Wakeford BBC-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles