Miks ei värvunud Brandenburgi värav eile Vene lipu värvidesse?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brandenburgi värav Berliinis.
Brandenburgi värav Berliinis. Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters/Scanpix

Saksamaa pealinna Berliini kuulus sümbol Brandenburgi värav on mitme varasema terrorirünnaku järel värvunud ohvrite mälestuseks rünnatava riigi lipuvärvidesse. Eile pärast Venemaa metrooplahvatust aga seda ei juhtunud.

Berliini senati pressiesindaja teatel on põhjus selles, et Peterburi pole Berliini partnerlinn, kirjutab Spiegel. Kui tegu pole partnerlinnaga, siis kasutatakse lipuvärvides mälestamist vaid väga erandlikel juhtudel.

Ka jõudis möödunud kuu lõpul avalikkuse ette teade, et Berliini linnavõimud on välja töötanud juhendi, millal Brandenburgi väravat valgustada. «Linnapea otsustas, et seda tuleb teha ainult siis, kui rünnak toimub mõnes Berliini partnerlinnas,» seisis juhendis.

Kui rünnakud toimusid Pariisis, Brüsselis, Istanbulis, Jeruusalemmas, Londonis ja Berliinis, projitseeriti Brandenburgi väravale vastava riigi lipuvärvid. Kui aga islamistlik ründaja lasi Orlando geiööklubis surnuks 49 inimest, lasti Brandenburgi väravale vikerkaarelipp.

Prantsusmaal Nice'i ja Kanada Quebeci rünnaku järel ei kasutatud lipuvärvides mälestamist, sest kumbki neist ei ole Berliinile partnerlinn. Seda pole ka Orlando ega Jeruusalemm, kuid nagu selgitasid linnavõimud, on tegu kohtadega, millega Berliinil on eriline side.  

Spiegel lõpetab artikli sõnadega, et teised linnad on otsustanud pärast terrorirünnakuid oma kuulsaid vaatamisväärsusi enam lipuvärvidesse mitte valgustada, ning see on vähemalt selge juhend.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles