Põhja-Korea nõuab Lõuna-Korea luurejuhi, CIA agentide ja Hiina ärimehe väljaandmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: KNS/AFP/Scanpix

Põhja-Korea nõudis täna Lõuna-Korea luurejuhi, Hiina ärimehe ja USA Luure Keskagentuuri (CIA) agentide väljaandmist süüdistatuna riigi liidri Kim Jong-un´i tapmisvandenõus.

Põhja-Korea mõjuvõimas julgeolekuministeerium teatas eelmisel nädalal, et nurjas USA ja Lõuna-Korea luureagentuuride plaani Kimi tapmiseks biokeemilise relvaga.

Naaberriikide ja USA suhted Põhja-Koreaga on teravnenud Pyongyangi tuuma- ja raketiprogrammide ning sõjakate avalduste tõttu. Pyongyangiga seostatakse ka Kimi poolvenna tapmist veebruaris Kuala Lumpuri lennujaamas.

Põhja-Korea peaprokuratuur teatas täna kohtuasja algatamisest Kim Jong-un´i vastu suunatud riikliku terrorismi asjus.

Kahtlusalustena nimetati Lõuna-Korea riikliku luureteenistuse NIS direktorit Lee Byong-hod, kahte NISi töötajat, Hiina ärimeest Xu Guanghaid ja nööritõmbajaid CIAst, kelle nimesid ei nimetatud.

Põhja-Korea suursaadik Moskvas Kim Hyun-joon ütles täna, et tabatud terrorirühm loodi 2014. aastal, viimaseid ettevalmistusi tapmiseks tehti tänavu märtsis-aprillis. Saadik märkis, et Põhja-Korea võimude andmetel kavatsesid vandenõulased Põhja-Korea juhtkonna eemalt mürgitada ning et mürk pidi surmama poole aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles