Teismeline migrant mõisteti süüdi kodutu mehe süütamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulasperekond Saksamaal.
Pagulasperekond Saksamaal. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Saksamaal Berliinis mõistis kohus süüdi Süüriast pärit teismelise põgeniku, kes pani eelmise aasta jõulude ajal koos kaaslastega põlema kodutu mehe.

Kohus määras noorukile kaks nädalat kinnipidamist noortevanglas ning ühiskondlikult kasuliku töö. Karistus tuli leebem seetõttu, et kohtu järgi ei osalenud nooruk rünnakus otseselt. Pigem ei teinud ta midagi mehe aitamiseks, kui avastas, et ta on juba leekides.

Reaalselt süürlane aega vangis veetma ilmselt ei pea, sest arvesse läheb ka tema kohtueelne vahi all oldud periood.

Kohtuasi ülejäänud kuue kahtlusaluse – Liibüast ja Süüriast pärit 16-21 aastaste noorukite – suhtes jätkub reedel. Kõiki neid süüdistatakse mõrvakatses. Neist ainult 21-aastase üle mõistetakse süüd kui täiskasvanu üle. Väidetavalt on ta tunnistanud, et tema oli süütamise algataja. Süüdimõistmise korral ootaks teda vähemalt kolmeaastane vangistus – just nii pikk on minimaalne karistus tapmiskatse eest Saksamaal.

Uurimise järgi üritasid noored süüdata jõulupäeval metroojama juures pingil maganud 37-aastast Poola kodanikust kodutut. Mees ise viga ei saanud, küll aga hävisid tema riided ja isiklikud esemed.

Rünnaku julm iseloom tugevdas migratsioonivastaseid meeleolusid Saksamaal. Vahejuhtum toimus ainult kaks nädalat pärast seda, kui tuneeslane Anis Amri sõitis veokiga Berliini jõuluturule, tappes 12 inimest.

Ehkki Saksamaa pole veel oma riigist väljasaatmise seadusi ümber vaadanud, on riik kiirendanud protsessi nende migrantide sunniviisiliseks ärasaatmiseks, kelle asüülitaotlust ei rahuldatud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles