Afganistani naised võitlevad oma nimede eest (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani naine Kabulis
Afganistani naine Kabulis Foto: MANPREET ROMANA/AFP/Scanpix

Afganistani naised on hakanud võitlema vana kombe vastu, mille kohaselt naiste nimed ei peaks avalikult nähtavad olema, kirjutab Independent.

Afganistanis on kombeks, et naiste nimed ei ole avalikult nähtavad ja seda isegi mitte hauakivide peal. Nõnda ongi Independenti andmetel tavaline, et hauakivil viidatakse naisele kui kellegi emale, õele või tütrele.

Naiste nimede avalikku kasutamist loetakse konservatiivses moslemiriigis ebasobivaks ja kohati isegi solvavaks. Näiteks ei ole naiste sünnitunnistustel märgitud ema nime, samuti ei ole pulmakutsetel kirjas pruudi nime. Selle asemel on kirjas peigmehe ja pruudi isa nimed.

Nüüd on Afganistani naised alustanud sotsiaalmeediakampaaniat, et vana traditsioon lõpetada. Teemaviide #WhatIsMyName (#MisOnMinuNimi) algatati hiljuti naiste õiguste eest seisvate aktivistide poolt, et naiste nimed jõuaksid ametlikele dokumentidele.

«Meie ühiskonnas suhtutakse naistesse ebaõiglaselt, põhimõtteliselt kõik on naiste jaoks tabu,» lausus aktivist Bahar Sohaili, kes lisas, et kampaaniaga soovitakse naiste elusid muuta ja sotsiaalmeedia on Afganistani noorte jaoks uueks võimaluseks sõna levitada.

Populaarne Afganistani laulja Farhad Darya on kampaaniat juba toetanud, postitades pildi koos oma naisega, mille all märkis ära, et pildil on Farhad ja Sultana Darya.

Tuhanded Afganistani avaliku elu tegelased on algatusele toetust avaldanud. Toetajate hulgas on kirjanikud, ajakirjanikud, muusikud ja paljud teised.

Naiste nimede kustutamine on olnud osa Afganistani kombestikust ja see sümboliseerib naiste teisejärgulisust ühiskonnas, kus naistega seotud otsused võtavad vastu mehed.

Pärast ultrakonservatiivse Talibani kõrvaldamist 2001. aastal, on Afganistani naised saanud tagasi õiguse käia koolis, osaleda valimistel ja töötada. Sellest hoolimata on naiste vastu suunatud lähisuhtevägivald väga levinud.

Kampaania #MisOnMinuNimi üritabki muuta kombeid mille kohaselt mehed saavad võtta vastu kõik naiste elusid puudutavad otsused ning muuta naised sisuliselt nähtamatuks ja jõuetuks. Sohaili ja teised kampaaniat korraldavad naised loodavad, et kunagi jõuab kätte päev, mil naise nimi ja identiteet ei ole enam häbiväärsed asjad. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles