Merkel: avaksin Saksamaa uksed põgenike jaoks uuesti (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: Imago/ScanPix

Saksamaa kantsler Angela Merkel lausus, et ta ei kahetse tunamullu tehtud otsust lasta riiki sadu tuhandeid põgenikke – tema sõnul oli otsus humaanne reaktsioon hädaolukorrale. 

«Kõik aastal 2015 tehtud tähtsad otsused võtaksin ma vastu uuesti,» lausus Merkel ajakirjale Die Welt. «Saksamaa käitus sel ajal väga raskel ja humaansel moel,» lisas ta.

Merkel rääkis: ta on oma valikute õigsuses veendunud, kuid toimunu ei tohi korduda. «See oli hädaolukord, mida me ei peaks enam kunagi tunda saama,» ütles ta.

Kantsler ütles, et kõik tema tehtud vead pagulasküsimuses pärinevad juba ajast enne tunamullust, kuna ta pannud liiga suurt usku niinimetatud Dublini süsteemile. Viimase järgi peab varjupaigataotluse läbi vaatama liikmesriik, mille kaudu Euroopa Liidu territooriumile siseneti.

Pagulaslapsed Berliinis. Foto: Kai Praffenbach/Reuters/Scanpix
Pagulaslapsed Berliinis. Foto: Kai Praffenbach/Reuters/Scanpix Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS

Saksamaa võttis 2015 vastu 849 000 varjupaigataotlust, ehkki järgmisel aastal langes nende arv 280 000 peale. Suurima rahvusrühma moodustasid süürlased, kellele järgnesid afgaanid, iraaklased, iraanlased, eritrealased ja albaanlased.

24. septembril toimuvad Saksamaal üldvalimised. Oodatakse, et Merkel säilitab oma koha, ent ilmselt pääsevad esmakordselt Riigipäeva ka parempopulistliku Alternatiiv Saksamaale esindajad. 

Foto: Alexander Pohl/SIPA/Scanpix
Foto: Alexander Pohl/SIPA/Scanpix Foto: Alexander Pohl/PACIFIC PR/SIPA/Alexander Pohl/PACIFIC PR/SIPA
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles