USA kindral ei usalda Zapadi osas Venemaad (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa õigeusu kiriku vaimulik õnnistamas Punasel väljakul õhudessantväelasi.
Venemaa õigeusu kiriku vaimulik õnnistamas Punasel väljakul õhudessantväelasi. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP/Scanpix

USA maavägede ülem Euroopas Ben Hodges tahab meedia kohalolu Vene-Valgevene ühisõppustel Zapad 2017, väites, et Moskva antud informatsiooni sõdurite arvu kohta usaldada ei saa.

«Venelased pole andnud meile põhjust usaldada nende esitatud numbreid,» sõnas kindralleitnant Ben Hodges Vilniuses ühisel pressikonverentsil Leedu kaitseministri Raimundas Karoblisega.

Moskva teatel hõlmab Zapad 2017 vähem kui 13 000 sõdurit, kuid NATO ametnike hinnangul on see number kunstlikult vähendatud õppuste kahte ossa jagamisega, mis võimaldab ligipääsu piiramist rahvusvahelistele vaatlejatele.

USA komandöri sõnul on Venemaal võimalik neid muresid leevendada, kutsudes õppustele ajakirjanikke.

Ben Hodges kohtumas Leedu president Dalia Grybauskaitėga. PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix
Ben Hodges kohtumas Leedu president Dalia Grybauskaitėga. PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix Foto: PETRAS MALUKAS/AFP

Moskva teatel osaleb 14.-20. septembrini toimuval Zapadil 12 700 Vene ja Valgevene sõdurit.

Varem sel nädalal saatis USA õppuste ajaks Leetu täiendava väekontingendi ning sõjalennukid.

«Valvelolek on meie kõigi julgeolekujõudude kohustus,» ütles Hodges.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles juulis, et tal on põhjust uskuda, et õppustel osaleb oluliselt rohkem vägesid kui ametlikult teatatud.

Stoltenberg kutsus Kremlit tagama õppuste läbipaistvust ja prognoositavust ning hoiatas, et NATO jälgib õppusi väga tähelepanelikult.

NATO on kutsunud Venemaad kinni pidama Viini dokumendist, mis muu hulgas hõlmab iga-aastast sõjalise informatsiooni jagamist Euroopas tegutsevatest vägedest, teatud sõjalistest protseduuridest etteteatamist ning nende vaatlemist ja inspekteerimist.

Venemaa sõdurid ja helikopter õppusel Zapad-2013.  RIA Novosti/Reuters/Scanpix
Venemaa sõdurid ja helikopter õppusel Zapad-2013.  RIA Novosti/Reuters/Scanpix Foto: © RIA Novosti / Reuters/REUTERS
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles