Armeejuht: Hiina kompab India kannatuse piire

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SIPA/Scanpix

India maavägede juht süüdistas Hiinat India kannatuse proovile panemises ning rõhutas, et riik peab olema valmis sõjaks.

Kindral Bipin Rawat rõhutas, et kuigi India ja Hiina piirivastasseis Himaalaja platool augustis lõppes, ei tähenda see, et India saab loorberitele puhkama jääda. Riik peab tema sõnul olema valmis üleüldiseks sõjaks.

«Mis puutub meie põhjapoolsesse vastasesse, siis alanud on jõudemonstratsioon,» ütles Rawat eile õhtul New Delhi mõttekojas Hiinale viidates.

«Vorstiviilutamine, hästi vähehaaval territooriumi ülevõtmine, meie tegutsemisläve piiri kompamine –  need on asjad, mille suhtes me peame valvsuse säilitama ja olema valmis olukordadeks, mis võivad järkjärgult konfliktiks paisuda,» lisas ta.

Rawati sõnul ei ole võimalik ennustada, kas tekkiv konflikt on ajas ja ruumis piiratud või laieneb üleüldiseks sõjaks kogu rindel.

India ja Hiina sõdisid 1962. aastal Arunachal Pradeshi osariigi pärast. Konfliktist väljus võidukana Hiina.

Hiljutine pinev vastasseis Himaalaja platool, kus kohtuvad Hiina, India ja Bhutani piir, lõppes augustis. Hiina ja India otsustasid väed piirilt tagasi tõmmata.

Rawat hoiatas ka, et India põlisvaenlane ja Hiina liitlane Pakistan püüab pingeid ära kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles