USA kärbib vastu võetavate põgenike hulka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikeprogrammi vähendamise vastu meelt avaldavad inimesed Washingtonis.
Põgenikeprogrammi vähendamise vastu meelt avaldavad inimesed Washingtonis. Foto: Aaron P. Bernstein/AFP/Scanpix

USA kärbib järgmisel aastal vastu võetavate põgenike hulka kuni 45 000-ni, mis on veidi üle poole 2016. aasta vastavast näitajast.

Otsus on pettumus ÜRO agentuuridele, mis maadlevad niigi probleemidega, et toime tulla miljonite mitme suure sõja tagajärjel kodust lahkuma sunnitud ümberasujatega.

2016. rahandusaastal võttis USA kogu maailmast vastu 84 955 põgenikku. Sel aastal jääb see arv ilmselt 50 000 kanti.

Ühendriigid on maailma ahvatlevaim sihtpunkt põgenikele, kuid sinna saabujate hulk on drastiliselt langenud võrreldes 1980. aastatega, mil neid oli enam kui 200 000.

President Donald Trump ei ole teinud saladust oma vastumeelsusest põgenike suhtes, andes korralduse moratooriumiks uute saabujate osas ning nõudes karmimaid taustauuringuid.

Ametiisikud on öelnud, et kavatsevad oktoobris uute saabujate suhtes rakendatavate julgeolekuprotseduuride uuendamisega lõpule jõuda, kuid saabujate hulka järgmisel aastal igal juhul kärbitakse.

«Ameerika inimeste julgeolek on meie peamine mure,» ütles USA kõrge ametnik ajakirjanikele. «Me peame tagama põgenike ümberasustamise võimalused neile, kes kvalifitseeruvad seesugusele kaitsele ning kes teadaolevalt ei kujuta endast ohtu meie riigi julgeolekule.»

Neid, kes saavad loa Ühendriikidesse ümber asuda, valib ÜRO põgenikeagentuur välja kõige haavatavamate inimeste seast.

Eelise saavad lesed lastega, vanurid ja puudega inimesed, USA julgeoleku- ja luureagentuurid rakendavad nende suhtes põhjalikku sõelumisprotsessi.

Protsess võtab aega 18 kuust kuni kahe aastani ning alles siis antakse põgenikud üle agentuuridele, mis tegelevad ümberasustamisega vastavalt välisministeeriumiga sõlmitud leppele.

Agentuurid aitavad leida peredel majutust ja tööd peamiselt väikestes ja keskmise suurusega USA linnades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles