Hispaania võimud korraldavad Kataloonias jaanuaris valimised (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia elanikud regiooni liidri Carles Carles Puigdemonti sõnavõttu jälgimas.
Kataloonia elanikud regiooni liidri Carles Carles Puigdemonti sõnavõttu jälgimas. Foto: ALESSANDRO SERRANO/AGF/SIPA/Scanpix

Hispaania valitsus leppis opositsiooniliste sotsialistidega kokku, et Kataloonias viiakse jaanuaris läbi valimised, ütles sotsialistide (PSOE) esindaja ajakirjanikele.

Valitsus asub koostama nimekirja sammudest, mis tal tuleb Kataloonia autonoomia peatamiseks põhiseaduse 155. artikli põhjal astuda.

Hispaania alustab homme Kataloonia piirkonna autonoomsuse peatamisprotseduuridega, sest regiooni juht Carles Puigdemont ähvardas välja kuulutada iseseisvuse. Puigdemont palus esmaspäeval Madridilt kahekuist armuaega läbirääkimisteks, kuid Madrid andis neile loa viivitada eilseni.

Katalooni liider Carles Puigdemont. Foto: PAU BARRENA/AFP/Scanpix
Katalooni liider Carles Puigdemont. Foto: PAU BARRENA/AFP/Scanpix Foto: PAU BARRENA/AFP

Katalooni liider Carles Puigdemont. Foto: PAU BARRENA/AFP/Scanpix

Madrid on öelnud, et Katalooniaga iseseisvuse üle läbi rääkima ei hakata ja hoiatas, et vajadusel võetakse kasutusele äärmuslikud meetmed nagu regiooni autonoomia peatamine.

«Laupäeva hommikuks kokku kutsutud kriisikoosolekul kiidab Hispaania valitsus heaks meetmed, millega kaitstakse Hispaania - sealhulgas Kataloonia – huve ja taastatakse põhiseaduslik kord autonoomses piirkonnas,» teatas Hispaania peaminister Mariano Rajoy eile.

Puigdemont saatis veidi enne seda Rajoyle kirja, milles teatas: «Kui valitsus jätkab dialoogi õõnestamisega ja meie maha surumisega, võib Kataloonia valitsus vajadusel arutluse alla võtta ametliku iseseisvusdeklaratsiooni esitamise.».

Hispaania peaminiaster Mariano Rajoy. Foto:
Hispaania peaminiaster Mariano Rajoy. Foto: Foto: DARIO PIGNATELLI/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles