Saksa parlamendisaadik hoiatas 200 paremäärmuslase eest sõjaväes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõdurid.
Saksa sõdurid. Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS/Scanpix

Saksa parlamendisaadik kritiseeris fakti, et riigi sõjaväes on alates 2008. aastast lubatud teenida umbes 200 paremäärmuslasel ja hoiatas, et äärmuslased võivad sõjaväelist väljaõpet enda huvides ära kasutada.

Kohaliku väljaande Mitteldeutsche Zeitung teatel klassifitseeris Saksamaa sõjalise vastuluure teenistus (MAD) 200 Bundeswehris teeninud sõdurit paremäärmuslike vaadete kandjate hulka.

Saksamaa kaitseministeerium nõustus arvu avaldama pärast Rohelise Partei parlamendisaadiku ja sisepoliitika kõneisiku Irene Mihalici nõudmist.

Mihalici sõnul kujutab aastas keskmiselt 20 paremäärmuslase armeeteenistusse võtmine tõsist ohtu siseriiklikule julgeolekule, lisades, et need isikud võivad kasutada sõjalist väljaõpet enda huvides.

Parlamendisaadik tõi välja, et MAD-i juht Christof Gramm väitis sel kuul parlamendile, et paremäärmuslastena on tuvastatud iga-aastaselt vaid kaheksa sõdurit.

Mihalic pani südamele, et MAD peab regulaarselt informeerima Saksa parlamenti ekstremistlikest kalduvustest riigi sõjaväes, eriti nende võimalike võrgustike ja kuritahtlike strateegiate osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles