Suurbritannia süüdistab Põhja-Koread küberrünnakus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küberrünnakust tingitud võrgukatkestus Suurbritannia haigla lehel.
Küberrünnakust tingitud võrgukatkestus Suurbritannia haigla lehel. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Suurbritannia süüdistab täna avaldatud raportis Põhja-Koread sel aastal Inglismaa haiglaid tabanud lunavararünnakus.

«Me oleme üsna veendunud, et see rünnak tuli välisriigist,» ütles julgeolekuministri abi Ben Wallace BBC raadiole.

«Põhja-Korea on riik, kes meie veendumuse kohaselt oli selle ülemaailmse rünnakuga seotud,» sõnas ta ja lisas, et valitsus on nii kindel kui võimalik.

Mais aset leidnud WannaCry viiruserünnak nakatas 150 riigis 300 000 arvutit, nende seas olid Briti tervishoiuameti (NHS), Hispaania telekommunikatsioonifirma Telefonica ja USA logistikafirma FedEx arvutisüsteemid.

Briti riigikontroll (NAO) on välja selgitanud, et rünnak tabas eriti rängalt NHS-i Inglismaa haiglaid, kus jäi ära 19 500 vastuvõttu. Kannatada said Inglismaa 236 haiglast kolmandiku arvutisüsteemid.

Ohvrid kasutasid arvutisüsteeme, peamiselt Windows 7, mida ei olnud uuendatud ega rünnakute vastu kindlustatud, ütles NAO.

Rünnak ei olnud tehniliselt kuigi kõrgel tasemel ja seda olnuks võimalik vältida tavaliste IT-turvalisuse tagamise sammudega, ütles riigikontrolli direktor Amyas Morse.

Raportist selgub ka, et tervishoiuametit oli enne rünnakut korduvalt hoiatatud ja soovitatud süsteeme uuendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles