Kataloonia kriis: 6 keskset küsimust (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania ühtsust toetav meeleavaldaja.
Hispaania ühtsust toetav meeleavaldaja. Foto: SUSANA VERA/REUTERS/Scanpix

Hispaania seisab silmitsi viimase 40 aasta suurima poliitilise kriisiga. Eile hääletas Kataloonia parlament iseseisvumise poolt. Seepeale otsustas Hispaania peaminister Mariano Rajoy regiooni autonoomia peatada ja muuhulgas tagandada Kataloonia presidendi Carles Puigdemonti. 

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont Foto: /AP

-Miks?

Kataloonias esimesel oktoobril aset leidnud iseseisvusreferendum põhjustas Barcelona ja Madridi vahel kokkupõrke.

Rajoy on korduvalt Kataloonia valitsust hoiatanud, et viimase iseseisvusambitsioonid on ebaseaduslikud ja käskinud regiooni presidendil Carles Puigdemontil eraldumisplaanidele lõpp teha.

Puigdemont aga väidab, et regioonil on seaduslik õigus iseseisvusele. Üritused konfliktist väljapääs leida ei ole vilja kandnud ja pinged poolte vahel aina paisuvad.

-Kuidas Hispaania valitsus Kataloonia üle kontrolli võtab?

Hispaania parlamendi ülemkoda kiitis Rajoy 1978. aastal kinnitatud põhiseaduse artiklit 155.

Hisspaania peaminister Mariano Rajoy
Hisspaania peaminister Mariano Rajoy Foto: OSCAR DEL POZO/AFP

Meede, mida pole kunagi varem kasutatud sätestab: kui autonoomne piirkond ei täida talle põhiseaduse või teiste seadustega pandud kohustusi või käitub moel, mis on tõsiselt kahjulik Hispaania üldhuvidele, ning kui piirkonna president ei võta valitsuse kaebuse peale tarvitusele piisavaid meetmeid olukorra parandamiseks, võib valitsus senati nõusolekul tarvitusele võtta meetmed, mis sunnivad kogukonda täitma oma kohust riigi ees.

-Mida Hispaania valitsus reaalselt teeb?

Madrid astus täna juba esimesi samme Kataloonia piirkonna täitevvõimu ülevõtmiseks, vahetas välja sealse valitsuse juhid ja kõrged ametnikud, et suruda maha iseseisvuspüüded, mis on vallandanud riigis terava vastasseisu.

Rajoy on avaldanud lootust, et sekkumine regiooni siseasjadesse saab olema  võimalikult lühike. Ta lubas, et kuue kuu jooksul korraldatakse Kataloonias valimised.

Täna hommikul jõustunud otsusega ei saa Puigdemont, tema asetäitja Oriol Junqueras ja ülejäänud 11 senist Kataloonia valitsuse liiget enam palka ja allumatuse korral võidakse neile esitada süüdistus teiste isikute ametivolituste vägivaldses omastamises.

Kataloonia ametnike reaktsioon ei ole veel avalikkuse ette jõudnud, üksnes politseiülem, kes samuti tagandati, teatas, et allub korraldusele.

Hispaania ajalehed kajastamas Kataloonia kriisi. 
Hispaania ajalehed kajastamas Kataloonia kriisi. Foto: Alvaro Barrientos/AP

Seni ei ole teada, kuidas kavatseb Rajoy võtta kontrolli alla Kataloonia administratsiooni madalamad tasandid. Paljud umbes 200 000 avaliku sektori töötajast on teatanud, et ei kavatse Madridi korraldustele alluda. Sel juhul on reedel Hispaania senati otsusega keskvõimule antud volituste alusel võimalik neid karistada või isegi vallandada.

Hispaania siseministeerium andis korralduse tagandada Kataloonia politseiülem Josep Lluís Trapero. Tal lubatakse jääda komissariks.

-Mida ütleb Kataloonia valitsus?

Kataloonia valitsus lubas kaitsta Kataloonia institutsioone.

Puigdemont ütles ilmselt eelsalvestatud lühiavalduses, et jätkab tööd vaba riigi ülesehitamise nimel. Hispaania telekanal La Sexta näitas samal ajal otsepilti Puidgemontist einetamas oma kodulinna Girona baaris, kus kohalikud elanikud soovisid temaga aeg-ajalt selfisid teha.

-Kuidas iseseisvumismeelsed katalaanid artikkel 155 käivitamisele reageerivad?

Puidgemont kutsus katalaane üles rahumeelselt võimu ülevõtmisele vastu seisma. Tema pöördumise üheks põhjuseks oli nähtavasti veenda üldsust, et ta ei kavatse oma tagandamisega soostuda. Täna on Bacrelona tänavad üsna tühjad olnud, kuid politsei peahoone ümbruses on valvet tugevdatud.

Pole selge, mis juhtuks, kui politsei üritaks füüsiliselt Kataloonia valitsust ametirumidest eemaldada.

-Kas artikkel 155 toob kriisile lõpu?

Kataloonia iseseisvumist pooldavad meeleavaldajad Suurbritannias Londonis.
Kataloonia iseseisvumist pooldavad meeleavaldajad Suurbritannias Londonis. Foto: STRINGER/REUTERS

See on äärmiselt ebatõenäoline. Kataloonia separatistlik liikumine on viimastel aastatel hoogu kogunud ja lähiajal pole sellele lõppu oodata. Samas ei saa ka Hispaania valitsus taanduda, sest Kataloonia ohustab otseselt riigi territoriaalset ühtsust. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles