Lõuna-Korea president välistas tuumarelvade väljatöötamise

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea president Moon Jae-in septembris ÜRO Peaassambleel kõnet pidamas.
Lõuna-Korea president Moon Jae-in septembris ÜRO Peaassambleel kõnet pidamas. Foto: Xinhua/Scanpix

Lõuna-Korea

Lõuna-Korea ei hakka Põhja-Koreast lähtuvale ohule vaatamata välja töötama tuumarelvi, ütles president Moon Jae-in kolmapäeval.

"Põhja-Korea ponnistust saada tuumariigiks ei ole võimalik aktsepteerida ega sallida," ütles Moon kõnes parlamendile. "Samuti ei kavatse me välja töötada oma tuumarelvi." 

Põhja-Korea on alates juulist korraldanud mitu mandritevahelise ballistilise raketi (ICBM) katsetust ning korraldas 3. septembril oma kuuenda tuumakatsetuse. Need arengud on tekitanud Soulis muret julgeolekuliidu pärast Washingtoniga.

Lõuna-Korea meedia ja opositsioonipoliitikud on kutsunud 1990. aastatel poolsaarelt ära viidud USA taktikalisi tuumarelvi riiki tagasi tooma.

Mõned on isegi väitnud, et kui Ühendriigid sellega ei nõustu, peaks Lõuna-Korea töötama välja oma tuumaarsenali, et luua poolsaarel "hirmutasakaal".

Moon ütles parlamendile, et Lõuna-Korea lähenemine "toetub kahe Korea ühisdeklaratsioonile poolsaare denukleariseerimisest", mis pärineb 1992. aastast.

Soul ja Pyongyang leppisid siis kokku Korea poolsaare tuumavabana hoidmises. Kaks aastat hiljem sõlmis Põhja-Korea USA-ga leppe, millega Ühendriigid andsid stalinistlikule riigile vastutasuks tuumaprogrammist loobumise eest mitmesugust abi.

Põhja-Korea taganes 1994. aasta leppest 2002. aastal pärast Washingtoni kahtlustusi Pyongyangi salajaste püüdluste kohta tuumarelvade väljatöötamisel ning jätkas tuumaprogrammi.

Pyongyang peab oma tuumaarsenali "hinnaliseks mõõgaks", millega ennast "imperialistliku vaenlase" USA eest kaitsta.

Stalinistlik riik ähvardas suvel mitu korda tulistada rakette USA Vaikse ookeani territooriumi Guami lähistele. See vallandas sõnasõja Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea noore riigijuhi Kim Jong-uni vahel.

Trump on muuhulgas ähvardanud Põhja-Koread "tule ja tõrvaga" ning hoiatanud, et praegu on "vaikus enne tormi".

Lõuna-Korea president rõhutas kolmapäeval, et ei saa juttugi olla USA sõjalisest tegevusest Korea poolsaarel ilma Souli nõusolekuta. Tema sõnul peavad korealased "oma rahva saatuse üle ise otsustama".

"Meie eelneva nõusolekuta ei tohiks poolsaarel aset leida mingit sõjategevust. Me ei kavatse korrata traagilisi ajalooperioode nagu kolonisatsioon ja jagamine, mille käigus määrati meie rahva saatus meie tahtest sõltumata," ütles Moon.

Jaapan valitses Koread aastatel 1910-1945 ning Teise maailmasõja järel jagati poolsaar Nõukogude Liidu ja USA okupatsioonitsoonideks.

Lõuna-Korea pealinnas Soulis elab 10 miljonit inimest ja linn asub kõigest 50 kilomeetri kaugusel Põhja-Korea piirist, jäädes selle suurtükkide laskeulatusse.       

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles